Hem » Svenska Truckers – succéserien

Svenska Truckers – succéserien

by Mia Olsson
TRUCKERS1

Svenska Truckers är en svensk realityserie som sänds på TV3. Den har blivit nominerad hela tre gånger till Kristallen i kategorin reality på tv. Bakom den ligger Sveriges Åkeriföretag och serien räknas vara den största kommunikationssatsningen som Sveriges Åkeriföretag någonsin gjort. Målet med serien var att synliggöra lastbilen och föraryrket hos allmänheten.

Korta fakta om Svenska Truckers

Fullständigt namnSvenska Truckers
Känd förSvenskt realitydokumentärprogram
Sändes först2019

Svenska truckers historia

Idén till realityserien Svenska Truckers föddes i samband med Sveriges Åkeriföretags årsmöte i Skövde i maj 2019. På det mötet presenterade organisationens ordförande, Mikael Nilsson, och vd, Rickard Gegö, en plan för att göra Sveriges Åkeriföretags största mediala satsning någonsin. Det de pratade om var realityserien Svenska Truckers, som senare skulle komma att sändas för första gången under hösten 2019 och våren 2020 på TV3.

Serien blev snabbt en stor succé och har varit nominerad i kategorin Bästa reality tre år i rad sedan det började sändas. Tanken med serien var från början att göra reklam för svensk åkeriindustri och göra föraryrket mer attraktivt. Även det har lyckats eftersom man har ökat söktrycket till transportutbildningarna runt om i landet. Det har bland annat varit fler sökande totalt och även en stor ökning av antalet kvinnor till yrket.

Svenska Truckers är en så kallad ”workplacereality”, där tittaren följer ett antal förare och åkeriers vardag på olika platser i Sverige. Ämnen som berörs i programmet varierar förstås, men målet är att visa upp det mångfacetterade, varierande, utmanande och roliga yrke som chaufförsyrket är.

Officiellt om Svenska Truckers

På Sveriges Åkeriföretags hemsida kan man få reda på följande om Svenska Truckers:

 • Programmet har sänts i sex säsonger. 
 • Den sjunde säsongen kommer att börja sändas i början av år 2023. 
 • Programmet har varit nominerat till Kristallen i tre år i rad. 
 • Svenska Truckers är en så kallad ”workplacereality”, där tittaren följer ett antal förare och åkeriers vardag på olika platser i Sverige.

Svenska Truckers deltagare

Svenska Truckers har sänts i hela sex säsonger, snart sju, och en hel del deltagare har därför hunnit synas i tv-rutan. Här är ett par av deltagarna som har medverkat i de olika säsongerna:

 • Säsong 1. Elin Rotstedt. 33 år gammal och bodde i Lycksele. Gick idrottstränarprogrammet på högskolan i Dalarna men gick sedan en förarutbildning på Komvux. Kör mjölkbil. 
 • Säsong 2. Jörgen Frykholm. 49-åring som bodde i Höganäs med sin familj. Körde specialtransporter för Sven Jinert AB. 
 • Säsong 3. Peo Olofsson. 37 år som bodde i Järpen utanför Östersund och var liftdumperpilot. 
 • Säsong 4. Amanda Kryeziu Westin, 24 år som hade jobbat som kranbilschaufför på Jinert i Hultsfred i fyra år. 
 • Säsong 5. Emina Nilsson, 21 år från Tomelilla. 
 • Säsong 6. Anton Tapani, 28 år från Gällivare. Körde specialtransporter för sitt eget företag. 

Tre av deltagarna som har medverkat i serien har dessutom varit mer efterfrågade än andra på Google, bland dessa är Simon Lundman, Jörgen Frykholm och Tove Helgesson.

Svenska Truckers säsonger

Svenska Truckers har som tidigare nämnts sänts i sex säsonger, snart sju. I samtliga säsonger har tittarna fått följa yrkesförarna som jobbar dygnet runt med att leverera olika typer av gods genom landet. De utför även viktiga samhällsinsatser som får Sverige att hållas rullande. Här är de säsonger som har sänts samt när de sändes: 

 • Säsong 1 (2020)
 • Säsong 2 (2020)
 • Säsong 3 (2021)
 • Säsong 4 (2021)
 • Säsong 5 (2022)
 • Säsong 6 (2022)

Svenska Truckers 2021

De säsonger av Svenska Truckers som sändes 2021 var säsong 3 och säsong 4. Under 2021 hade inspelningarna av den fjärde säsongen avslutats.

Svenska Truckers 2022

De säsonger av Svenska Truckers som sändes 2022 var säsong 5 och säsong 6. Under 2022 hade inspelningarna av den sjätte säsongen avslutats och i de båda säsongerna syntes både helt nya deltagare och medverkande från tidigare säsonger.

Du kanske även gillar