Hem » Siri Barje vegetarisk kock som gärna äter kött ibland

Siri Barje vegetarisk kock som gärna äter kött ibland

by kaffeutansocker
veges1

Om man är inne på köket.se kan man se Siri Barje i aktion. En grym kock som försöker göra sin egen grej. Siri är en kock som vill njuta av råvaran i sig och lagar lika gärna mat med grönsaker i centrum som med kött.

Snabbfakta om Siri Barje:

Född10 maj 1988
SmeknamnOlive Hummer
UtbildningGrythyttans restaurangutbildning
Instagramsiribarje
BöckerVegan på 5 ingredienser, Snabbmat för gröna gourmander; ett stekt ägg är också middag

Siri Barjes väg till köket

Att laga mat började redan i barndomsåren för Siri. Hon fick vara med sin farmor och bland annat laga mat. Som lite äldre läste hon gärna kokböcker så att kompisarna tröttnade. Idag är kompisarna nog ganska stolta ändå när hon fått ge ut inte bara en kokbok utan två kokböcker. För den som vill inspireras av Siri men ändå är lite osäker på hennes kokböcker är internet den bästa vännen i världen.

En kokbok banade vägen för Siri

På nätet har Siri genom ett samarbete en egen matlagningskanal där hon lägger upp sina recept. Hon har även en del tips och recept på sin blogg Olive Hummer om man vill läsa mer. Där kan stå allt från vilken längd det ska vara på plåtar och annat inom ramen för matlagning. Den som tittar på tv kan även få recept i Nyhetsmorgon där Siri fixar mattips för dagen. Det finns även andra sidor på nätet där man hittar Siris recept. Här följer några av de mest populära recepten därifrån:

  • Krispig halloumi med persikosalsa och sojamajo
  • Fylld zucchini med parmesankräm och bönor
  • Sojamarinerad aubergine med gurksallad och limeaioli
  • Matig sallad med ägg, potatis och surdegskrutonger
  • Bearnaisebönor med rostad potatis och blomkål
  • Vegetarisk pyttipanna på säsongens rotfrukter
  • Krämig currygryta med blomkål
  • Nudlar med jordnötssås, färs och krispiga grönsaker
  • Sötpotatis- och böngryta med tortillachips

Recept av Siri Barje

Man kan tro, när man ser hennes recept, att det bara är vegobullar och halloumi hon lagar. Siri äter gärna kött emellanåt, ett bröst från en kyckling är en rätt som lätt hamnar på den menyn. En byst från kycklingen är ganska lagom till en person. Det behövs ingen broilerkyckling med bröstförstoring för att mätta. Det är där Siris fingertoppskänsla med grönsaker och rotfrukter kommer in. Kycklingbröstet blir mer en accent till de goda smakerna av grönsakerna. 

Halloumi till jul

När det gäller julmat kanske man tänker att man ska få en flashback till 70-talet. Det är dock inte helt korrekt, även om Siris farmor hade en kokbok från den tiden. Den boken är den grundläggande inspirationen för hela Siris karriär inom mat. Det finns så mycket inom julmat att laga att det skulle räcka i flera veckor. Därför är det skönt att bara välja ut det godaste av Siris maträtter och ta med även halloumi till julbordet. 

Jul är mer än bara julklappar

Mat och sällskap är det som hör julen till. Siris julmat ramar in det på bästa sätt. Kanske kan man själv spetsa till det med en festlig outfit som är så där lagom bekväm att ha på sig när man äter all julmat. De senaste årens julmode med jultröjor har ju perfekt mjukhet för att man ska orka allt från sill till knäck. För att inte tröttna på julmaten helt på juldagen så är det en bra dag att bryta av med någon mer vardagligt. En klassisk bolognese kan passa samtidigt som man tittar på Nyhetsmorgon och nya fräscha recept av Siri. 

Att Siri har hittat sin egen väg till kocklivet är helt klart. Med enkla grepp visar hon att vegetariskt inte är konstigt eller udda. Hon låter smakerna dansa i munnen i hennes ljuvliga recept. Har man börjat laga ett av Siris recept kommer man snart prova fler. 

Du kanske även gillar