Hem » När börjar man må illa gravid

När börjar man må illa gravid

by kaffeutansocker

När börjar man må illa vid graviditet?

Graviditet är en spännande tid fylld av förändringar i kroppen. En vanlig fråga för förväntade mödrar är ”När börjar man må illa gravid?” För vissa kvinnor kan illamåendet starta så tidigt som två veckor efter befruktning. Men för andra kan det ta några veckor till innan symtomen uppstår.

Vad kan du förvänta dig?

Varje individ är unik och därför är varje kvinnas erfarenhet av graviditetsillamående olika. Vissa kvinnor mår aldrig illa, medan andra kan uppleva svår illamående under större delen av graviditeten.

Vecka Vanligt symptom Möjliga åtgärder
2-8 Möjlighet till illamående Vila och små frekventa måltider
9-13 Illamåendet kan bli intensivare Drick ordentligt, undvik stark mat
14-20 Illamåendet avtar oftast Fortsätt med balanserad diet
21-40 Illamående är mindre vanligt Behåll en sund livsstil

Varför mår man illa under graviditet?

Det finns flera teorier om varför kvinnor upplever illamående under graviditeten. En är att det är kroppens sätt att skydda det växande fostret från potentiellt skadliga ämnen i maten, speciellt i de första veckorna när organ utvecklas.

Hur kan illamående under graviditeten hanteras?

Listan över åtgärder för att hantera illamående under graviditet kan vara lång och varierad. Äta små, frekventa måltider, undvika stark mat och hålla sig väl hydratiserad är några av de mest rekommenderade tipsen. Om ditt illamående är svårt och hindrar dig i din vardag bör du ta kontakt med en läkare.

Förståelse av när och varför man kan börja må illa under graviditeten kan hjälpa dig att förbereda och hantera denna del av graviditeten.

Du kanske även gillar