Hem » Lyft Freeze finns inte mer

Lyft Freeze finns inte mer

by kaffeutansocker
velo

Alla som älskar tobaksfri snus med fräsch smak känner säkert till Lyft Freeze. För den som inte hängt med i svängarna har denna produkt dock bytt namn till Velo Freeze. Velo är i princip samma som Lyft så man behöver inte bli upprörd om man älskade dess föregångare. Lyft finns dock också kvar så det kan bli lite förvirrande. Låt oss försöka reda ut situationen.

Snabba fakta om Lyft Freeze (numera Velo)

ProducentBAT/Winnington
NamnbyteLyft har bytt namn till Velo (2022)
SmakIntensiv pepparmynta och menthol
Nikotinhalt16, 18 eller 20 mg /gram
Färg på påseVit

Lyft Freeze har fått ett lyft

Lyft Freeze har, med sin isande smak av menthol och pepparmint, varit en storsäljare av tobaksfri snus genom åren. Under 2022 byttes namnet Lyft till Velo. Följande är några av Velos tobaksfria snussmaker idag:

 • Arctic Frost
 • Berry Frost
 • Tropic Breeze
 • Polar Mint 
 • Ruby Berry
 • Royal Tea

Samtidigt finns Lyft kvar som produkt med egna smaker och utseende. Något mer sofistikerade än tidigare och i modellen slim kan man säga att de kanske tilltalar den feminina snusaren. Bland Lyft-produkterna hittas idag:

 • Cool air
 • Eucalyptus honey
 • Just bloom 
 • Barista twist
 • Yuzu cactus

Velo – om man vill ha det extra strong

Lyfts snussorter är åt det något mildare hållet, medan Velo Freeze (före detta Lyft Freeze) har tre starka varianter att välja mellan. Det komiska är att den svagaste sorten är den som kallas x strong. Så här har de namngett dem:

 • Velo freeze x strong (slim och regular) har 16 mg/g nikotinhalt
 • Velo x-freeze ultra har 18 mg/g nikotinhalt
 • Velo max är den starkaste med 20 mg/g nikotinhalt

Velo säger sig producera sitt snus från högkvalitativa fibrer från eukalyptus och tall. Nikotinet utvinns från tobaksplantan och adderas till nikotinpåsarna. 

Vilket pris får man betala för tobaksfri snus?

Priset på snus skiljer sig från onlinebutiker till Ica eller närmsta bensinmack. Det billigaste är att köpa stockar online, alltså ett 10-pack dosor. Då kan priset per dosa landa på 32-35 kr jämfört med 42-50 kr i butik.

Vilket pris får vår hälsa betala för snusandet då? Vanlig snus vann popularitet när rökningen började regleras och farligförklaras. 2006 förbjöds ju all rökning inomhus i Sverige och snus blev då mer aktuellt för nikotinmissbrukarna som inte ville gå ut.

Idag marknadsförs den tobaksfria snusen som ett bättre och hälsosammare alternativ till tobakssnusen. Tobak har dömts ut som ohälsosamt främst på grund av cigaretters erkända negativa hälsopåverkan.

Frågar man ursprungsbefolkningar till exempel i Amazonas djungel eller i Nordamerika kan man få ett annat perspektiv. Tobaksplantan är, enligt många av dem, helig och har läkande och renande effekter. Det är sättet vi “moderna” människor konsumerar tobak som gör den dålig för oss enligt dem.

Vad säger recensionerna om Lyft Freeze och annan tobaksfri snus?

För en som både rökt, snusat tobakssnus och snusat tobaksfri snus finns det en chans att man anser den tobaksfria snusen svårast att sluta med. De höga nikotinhalterna ger en speciell kick. Lika snabbt avtar dock denna effekt efter en tids användande.

I de flesta snusrecensioner är det just denna “kick” som efterfrågas och uppskattas. När man vant sig behöver man dock trappa upp i mängd och nikotinhalt för att fortsätta få samma effekt. Idag finns snus så stark som 50 mg/g på marknaden. Ett tydligt sätt att exploatera människors svaghet.

Det är värt att ge det lite eftertanke innan man väljer att stoppa höga halter av nikotin i sig, som inte har några som helst hälsofördelar i sig själv. Om inte för hälsan så åtminstone för plånboken.

Du kanske även gillar