Hem » Hur många samer finns det i Sverige?

Hur många samer finns det i Sverige?

by kaffeutansocker
sami

Samerna är Sveriges ursprungsbefolkning. Under mycket mycket lång tid har samerna funnits i det som kallas Sápmi. Men hur många samer finns det i Sverige? Enligt uppgifter från Sametinget beräknas det finnas ungefär 80 000 till 100 000 samer i världen. Det görs ingen etnisk folkräkning i Sverige och det är även lite oklart hur många med samiskt påbrå som identifierar sig som samer. 

Men av de cirka 100 000 samer som finns i världen, hur många samer finns det i Sverige idag? Man räknar med att det finns cirka 20 000 till 40 000 samer i Sverige. De allra flesta svenska samer bor i norra Sverige. För många är det viktigt att bevara sin kultur och det finns därför en stark sammanhållning inom det samiska samhället. 

Fördomar och fakta

En vanlig fördom är att alla samer äger renar och bor i kåtor. Så är det givetvis inte. Samer bor i vanliga hus, går i vanlig skola och har vanliga jobb. Några av dem är renskötare. Det väcker kanske frågan “hur många renskötande samer finns det i Sverige?”. Ungefär 2 500-3 000 samer i Sverige är beroende av renskötsel som inkomstkälla, enligt Sametingets hemsida. Det är alltså bara cirka 7,5 procent av de svenska samerna som sysslar med renskötsel.  

Oavsett var samerna bor i världen har de en gemensam flagga, nationalsång och nationaldag. Nationaldagen inträffar den sjätte februari, till minne av det första samiska landsmötet 1917. Samernas nationalsång heter Sámi soga lávlla, eller Samefolkets sång. 

Nu har du lärt dig lite mer om samer och ungefär hur många samer det finns i Sverige och världen!

Du kanske även gillar