Hem » Hur betalar man en faktura?

Hur betalar man en faktura?

by kaffeutansocker
Hur betalar man en faktura

Det viktigaste är inte hur du betalar dina fakturor. Viktigast av allt är att en faktura blir betalad i tid. Vi utgår ifrån att du har en internetbank och BankID. Om du är riktigt rationell lägger du in dina fakturor för betalning i omedelbar anslutning till att du fått dem. Oavsett om du fått fakturan per brev eller via e-post. 

Hur man betalar en faktura

Hur betalar man en faktura? Sättet att betala fakturor har drastiskt förändrats i takt med IT-utvecklingen. Så sent som för tjugo år sedan kunde man gå till ett bank- eller postkontor och betala räkningar. När du lämnade kontoret hade du en avi i handen som visade att räkningarna var betalda. Idag får du vara din egen bank- eller postkontorist. Den mest “primitiva” metoden att betala fakturor idag, är att “skriva räkningar”. Du fyller i ett antal blanketter som skickas till bank- eller plusgiro i ett kuvert. Den mest avancerade metoden är sannolikt att “swisha” pengar. Fördelen med dagens teknik är självklart att du kan sitta hemma vid din dator och sköta dina affärer. Du behöver inte gå till något kontor och stå i kö. Med swish kan du gå på stan och betala fakturor.

Hur man betalar en faktura på internet

Oavsett vilken bank du har betalar du enkelt dina fakturor via internet. Gör såhär:

  • Gå in på ditt bankkonto med BankID
  • Bestäm från vilket konto betalningen ska dras
  • Kolla så att det kommer att finnas pengar på kontot
  • Skriv in bank- eller plusgironummer
  • Skriv in beloppet som ska betalas
  • Ange OCR-nummer
  • Skriv eventuellt meddelande
  • När alla fakturor är inlagda klickar du på signera
  • Signera med hjälp av BankID

Hur länge kan man vänta med att betala en faktura?

Om du inte har pengar för att betala en faktura i tid, finns det alltid en respittid. De flesta företag väntar med att skicka ut påminnelser tre eller fyra dagar efter betalningsdag. Skickar de ut påminnelse får du betala en avgift. Om du inte betalar kommer din faktura att gå till inkassobolag. Efter cirka tio dagar efter betaldag får du brev från inkassoföretaget. På brevet står när du måste ha betalt räkningen innan den går till kronofogden för indrivning. Det ska du undvika om du inte vill ha framtida problem. I praktiken kan du släpa med en betalning i cirka 15 till 20 dagar innan en faktura går till indrivning. Det bästa du kan göra om du får problem med en betalning, är att ringa till leverantören eller inkassoföretaget. Du kan nästan alltid komma överens om att förlänga betalningstiden eller att få göra en delbetalning.

Du kanske även gillar