Hem » Gedser Rostock, den smarta färjelinjen till centraleuropa

Gedser Rostock, den smarta färjelinjen till centraleuropa

by kaffeutansocker
GEDSER1

Under många år var vi svenskar hänvisade till färjorna från Trelleborg, om vi ville nå ett färjeläge längre österut än Puttgarden. Nackdelen med dessa färjerutter är den långa restiden på 6 till 7 timmar för att nå Rostock. Till Sassnitz kommer man på drygt 4 timmar, men skall man söderut har man ett par timmar längre bilresa. Med färja mellan Gedser och Rostock öppnas nya möjligheter.

Fakta om Gedser Rostock

Trafikeras avScandlines trafikerar Gedser Rostock
FartygM/F Berlin och M/F Copenhagen
Avgångar per dygnI genomsnitt 10 turer i vardera riktning per dygn
RestidMellan 1 timme och 45 minuter och två timmar

Spara tid på Europaresan – ta färja mellan Gedser och Rostock

Under många år har bilsemestrande och yrkeschaufförer uppskattat Scandlines avgång mellan Rödby och Puttgarden. Färjelinjen är speciellt uppskattad för turtätheten och att den även seglar nattetid. Färjelinjen Rödby Puttgarden är utmärkt om man skall västerut, till exempel för resor till Beneluxländerna, Frankrike, Ruhrområdet eller de västra delarna av Italien.

Skall man däremot resa till de centrala eller östra delarna av Italien, München, Berlin, Österrike eller Tjeckien, förlorar man för mycket tid på att efter ankomst till Puttgarden röra sig i sydostlig riktning. Traditionellt är dessutom de stora västliga motorvägarna i Tyskland A1 och A7 mycket hårt trafikerade. Det i sin tur innebär en stor mängd vägarbeten som pågår stora delar av året.

Färjan mellan Gedser och Rostock ansluter bekvämt till A19 som man når bara minuter efter att man kört av färjan. A19 ansluter sedan till A24, A10 och A9 som tar en hela vägen till München.

Gedser Rostock är färjelinjen med lagom restid

Har man startat sin resa i Sverige och därefter rest den cirka 2 timmar långa resan genom Danmark (förutsatt att man kommit över Öresundsbron) kan det vara skönt med ett avbrott i bilkörningen. Scandlines färjelinje mellan Rostock och Gedser tar ungefär 2 timmar oavsett riktning.

På de tidiga morgonavgångarna serveras en frukostbuffé väl i klass med en bättre hotellfrukost. Reser du mitt på dagen eller på kvällen kan du istället njuta av en buffé med kallskuret, fisk och skaldjur samt ett antal varmrätter. Öl, vin och läskedryck, samt kaffe och desserter ingår i priset.

Man ser en aktuell tidtabell för Gedser Rostock på Scandlines hemsida. Om man inte vill resa över Öresundsbron går det på hemsidan även bra att boka en kombination med färja mellan Helsingborg och Helsingör samt Gedser och Rostock. Restiden mellan Helsingör och Gedser är drygt två timmar, i rusningstid dock väsentligt längre.

Gedser Rostock – en färjelinje med väl avvägd tidtabell

Med nio avgångar i vardera riktning är det lätt att hitta en passande avgång. Numera seglar Scandlines dygnet runt även mellan Gedser och Rostock.

Vana bilister väljer ofta att ta en tidig kvällsavgång från Gedser för att vara framme i Tyskland när rusnnigstrafiken är över. Man kan därefter köra genom Tyskland under de sena kvälls- och tidiga nattimmarna och tillryggalägga betydligt längre sträckor än under samma restid under dagen. 

Viktigt att tänka på om man skall resa till södra Tyskland, eller ännu längre ned i Europa, är att planera så att man undviker att passera storstäderna Berlin och München under rusningstrafiken. 

Kraftigast är trafiken mellan sex och halvtio på morgonen och mellan fyra och halvsju på eftermiddagen. Motorvägen går i en ring runt Berlin, men trots det märker man av betydligt mer trafik under dessa timmar. Samma sak får sägas gälla runt München.

Färja mellan Gedser och Rostock sparar tid

Restiden för att nå Rostock från Sverige minskas med minst två timmar om man väljer alternativet Gedser Rostock. Färjan Gedser Rostock har även ett pris som är förmånligare än linjerna från södra Sverige, även om man räknar in kostnaden för de extra milen man får köra.

Att därefter färdas via A19, A24 och A9 har klara fördelar jämfört med att välja A1 eller A7.

A1 och A7 hör till de tyngst trafikerade vägarna i Tyskland. A9 däremot är långa sträckor ganska glest trafikerad. Det är endast runt Berlin och Leipzig, samt när man börjar komma ned i södra Bayern som trafiken tätnar ordentligt.

Nackdelen med A19, A24 och A9 är däremot att antalet bensinstationer och vägrestauranger är färre, framförallt på kvällen och natten, vilket gör att man måste planera bättre. Men sammantaget är denna väg många gånger det bästa alternativet för resor söderöver.

Största fördelarna med Gedser Rostock

  • Du når A19 och A9
  • Lagom lång resa för mat och shopping
  • Avgångar hela dygnet
  • Moderna miljövänliga färjor

Du kanske även gillar