Hem » Fantomen på Operan vägrar att dö!

Fantomen på Operan vägrar att dö!

by kaffeutansocker
opera 3

Vad är det som setts av 140 miljoner människor, spelats i 150 städer i 25 länder, vars originalinspelning är såld i 40 miljoner exemplar och därmed är den mest sålda musikalinspelningen genom tiderna? Såklart musikalen “The Phantom of the Opera”, eller på svenska “Fantomen på Operan”, skriven av Andrew Lloyd Webber (musik) Charles Hart, (sångtexter) och Richard Stilgoe (libretto). 

Fantomen på Operan: några berömda uppsättningar

London Premiär på Her Majesty´s Theatre i oktober 1986. Den 23:e oktober 2010 firades att föreställningen spelats 10 000 gånger – och den spelas  ännu på samma teater!
Broadway26:e januari 1988 hade Fantomen på Operan sin premiär på Majestic Theatre. Även här har föreställningen spelats i ett svep sedan dess och är den musikal som gått längst på Broadway.
Stockholm1989 var det dags för Sverige då Oscarsteatern slog upp portarna för den svenska uppsättningen av Fantomen på Operan. 1 173 föreställningar sågs av 1 055 800 personer under de sex år som uppsättningen spelades. 2016 sattes Fantomen på Operan upp igen, då på Cirkus, och spelades 197 gånger.
FilmversionenÅr 2004 kom Fantomen på Operan som film. Den innehöll ett nytt sångnummer: “Learn to be Lonely”. Filmen nominerades till tre Oscars.

Gaston Leroux: pappa till Fantomen på Operan

Innan Fantomen på Operan blev musikal var historien en roman, skriven 1910 av den franske författaren Gaston Leroux. Han var ursprungligen journalist och hade skrivit om de källarutrymmen under Operan som användes som fängelsehålor. Han var väl bekant med byggnaden och kunde därför trovärdigt utforma miljöerna i boken.

Romanen blev något av en klassiker. Den filmades första gången under namnet “Fantomen på Stora Operan”, 1925 med Ron Chanley i huvudrollen som Fantomen och den blev en riktig skräckis, uppskattad av dåtidens publik. 

Men även som musikal har historien haft ett liv innan Andrew LLoyd Webber satte tänderna i den. 1974 skapade Brian de Palma en musikalföreställning av romanen, kallad “Phantom of the Paradise” med musik av Paul Williams. Den fick kultstatus i Frankrike.

Handlingen i Fantomen på Operan

Handlingen utspelar sig på L’Opéra Garnier i Paris: 

Under operahuset finns en underjordisk sjö där själva Fantomen håller hus, en smått galen, maskerad man med vanställt ansikte men med underbar sångröst. Han har förälskat sig i en ung kvinna, Christine Daaé, som sjunger i operans kör. Han uppvaktar henne – kanske lite väl mycket – och är fast besluten att se till att hon ska få sjunga solistrollen istället för sopransolisten La Carlotta. Fantomen skrämmer La Carlotta så hon lämnar teatern och då får Christine hoppa in i hennes ställe. 

Christine är även uppvaktad av en annan man, ädlingen Raoul de Chagny. När Fantomen kidnappar Christine för att göra henne till sin brud försöker Raoul rädda henne. Men Christine väljer trots allt Fantomen, vars riktiga namn är Eric. 

Christines rollgestalt sägs faktiskt vara inspirerad av svenska sopranen Christina Nilsson, som sjöng på Parisoperan vid flera tillfällen.

Svenska insatser i Fantomen på Operan

 • Peter Jöback har sjungit rollen som Fantomen både i London, på Broadway och i Stockholm. Han hade rollen när musikalen firade sitt 25-års jubileum på Broadway. När han var aktuell i uppsättningen på Cirkus 2016-2017 såldes 80 000 biljetter på fyra dagar. Det finns några fina versioner av hans rolltolkning på Youtube.
 • Myrra Malmberg spelade rollen som Christine i London 1997.
 • Niklas Andersson sågs i rollen som Raoul i London 2003.
 • Mikael Samuelsson spelade titelrollen vid den svenska urpremiären 1989.
 • Elisabeth Berg och Tua Åberg alternerade i rollen som Christine i den svenska uppsättningen 1989-1991.
 • Bert-Åke Varg syntes i rollen som Monsieur Firmin i samma uppsättning.
 • Fred Johansson spelade titelrollen i Göteborg 2017.

Fantomen på Operan – nu till Kristianstad

Från majestätiska Her Majesty´s Theatre i London till lilla Kristianstad i Skåne – jo, det är sant – Fantomen vägrar att dö! I februari 2023 är det premiär för Fantomen på Operan på Kristianstads Teater.

I rollerna ser vi:

 • John Martin Bengtsson som Fantomen 
 • Hanna Ulvan som Christine Daaé 
 • Jonathan Böiers som Raoul 
 • Sebastian Lamberts i rollen som Monsieur Firmin

 Info om biljetter finns på webben, sök på “phantomkristianstad.se”

Trivia om Fantomen på Operan

Sjön under L’Opéra Garnier finns i verkligheten. Den används numera för att träna brandmän att dyka i mörker.

Operafantomen fanns “på riktigt”. Det skedde nämligen en rad olyckor på operan som man trodde berodde på ett illvilligt spöke. Värst blev det när den stora kristallkronan i salongen trillade ner.

Gaston Leroux författade detektivromaner innan han skrev Le Phantome de L’Opéra. Han betraktades som Frankrikes svar på Sir Arthur Conan Doyle.

Du kanske även gillar