Proteininnehåll i Ägg
Alla vet att ägg är en utmärkt källa till protein, men hur mycket protein finns det egentligen i ett ägg? ”Hur många gram protein i ett ägg?” kan vara en fråga som väcks om du är intresserad av näring och vill optimera ditt proteinintag. För att besvara den frågan kommer vi att bryta ner äggets proteininnehåll i denna artikel.
Protein och dess betydelse
Protein spelar en viktig roll för att våra kroppar ska fungera ordentligt. De utgör huvudkomponenterna för alla våra kroppsceller och är avgörande för muskeltillväxt, återhämtning och immunfunktion.
Ägg – En utmärkt källa till protein
Ägg anses vara en av de främsta källorna till högkvalitativt protein. Men exakt hur mycket protein finns det i ett ägg? Och finns det en skillnad mellan det protein som finns i gulan och det som finns i vita?
Äggdelar | Vikt (gram) | Protein (gram) |
---|---|---|
Hel ägg | 50g | 6g |
Äggula | 18g | 3g |
Äggvita | 33g | 4g |
Liten äggstorlek | 38g | 5g |
Så, när man besvarar frågan ”hur många gram protein i ett ägg?”, beror det på storleken av ägget och vare sig du inkluderar äggulan eller inte.
Varierat intag av protein
Medan ägg är en fantastisk källa till protein, är det viktigt att komma ihåg att äta en balanserad kost med varierande proteinkällor. Andra utmärkta proteinkällor inkluderar kött, fisk, mjölkprodukter, bönor och linser.
I slutändan, om du undrar ”hur många gram protein i ett ägg?”, kan sammanfattningsvis sägas att ett stort ägg ger omkring 6 gram högkvalitativt protein. Oavsett om du är en idrottsutövare som försöker bygga muskler eller bara någon som försöker äta en balanserad kost, är ägg ett bra alternativ för att öka ditt proteinintag.