Hem » Joseph jacques omer plante

Joseph jacques omer plante

by kaffeutansocker

joseph jacques omer plante var en framgångsrik målvakt i NHL på 50, 60 och 70-talet. Han spelade i lagen Montreal, New York Rangers, St Louis Blues, Toronto Maple Leafs, Edmonton Oilers och Boston Bruins under sin NHL-karriär. joseph jacques omer plante gjorde sammanlagt 837 matcher i NHL, och hade en räddningsprocent i snitt på 92%. Under åren 1956-1960 vann målvakten hela fem gånger i rad.

Första någonsin att använda mask

joseph jacques omer plante var den första målvakten i NHL att använda mask för ansiktet. Det var 1 november 1959, dagen efter halloween han använde masken för första gången. Det var efter att Jacques blev skjuten med en puck i ansiktet mot Rangers, han fick sy sju stygn men återvände sedan till matchen med en mask på huvudet. Efter den händelsen hängde flera målvakter på trenden och sedan dess har alla målvakter en målvaktsmask för ansiktet.

Dog 1986

joseph jacques omer plante blev endast 57 år gammal. Han dog i Geneve, Schweiz i magcancer. Jacques var en av NHLs allra bästa målvakter och kommer alltid finnas med i historieböckerna, mycket tack vare att han var den första målvakten mot ansiktsmask, och delvis för sitt enormt duktiga målvaktsspel.

Du kanske även gillar