Lyxigt boende med spotlights

Ditt hem är din borg kan betyda flera olika saker. Helt klart vill ingen bo som de gjorde i forntidens borgar. Kallt och dragigt med små hål till fönster. Istället är det idag enklare att satsa på lite lyx i hemmet. Du ska känna dig säker, precis som i en borg. Men stil och moderna bekvämligheter ligger högt upp på listan nu för tiden. Med några små knep kan du förvandla ditt hem till något alldeles speciellt utan att det blir allt för dyrt. 

Ibland kan det räcka med att ta ner en vägg eller två. Öppna upp ett rum och göra det ljusare. För barnfamiljer kan det vara tvärtom. För dem är det inte direkt lyx men säkert en nödvändighet att ha fler rum. Genom att sätta upp ett par väggar kan alla barnen få sitt eget krypin. Ett rum som de kan dekorera och planera så att de verkligen trivs där. 

Viktigt med bra belysning

Ett av de bästa sätten att skapa stämning och personlighet i ett hem är genom att välja den rätta belysningen. Det finns flera olika valmöjligheter som alla bidrar på sitt eget speciella sätt. Dels har du behov av belysning så att du ser vad du håller på med. Det ska inte vara för mörkt och mysigt så att du inte ser löken du hackar. Men ibland så är det inte så noga med att se alla detaljerna. Istället vill du ha något speciellt, för att ge rummet en atmosfär. Satsa på härlig spot belysning, för ett extra lyft. 

Vanligtvis så är en blandning av olika lampor det bästa sättet att utnyttja hemmets alla möjligheter. Du kan sätta på den som passar för tillfället. Speciellt nu för tiden när många har smarta hem. Det är bara att klicka sig fram på plattan för att ha det ljus du önskar. Ibland så är det ju just ljuset som är det viktigaste i sammanhanget. Själva lampan ska helst inte synas så mycket. När du vill ha diskret men ändå snygg belysning kan takplafonder vara det bästa valet. 

Mysigt vid alla tillfällen

De flesta varierar sin dag och gör olika saker. När du kommer hem från jobbet på vardagarna kanske du inte har lust att göra så mycket. Du sätter dig ner och läser, ser på TV eller bara myser med familjen. På helgerna brukar du ha mer energi och vilja att göra lite fler aktiviteter. Det är klart att städning och tvätt är nödvändiga sysslor, men de flesta försöker få undan dem så fort som möjligt. Sedan är det fullt ös, tills du på nytt sjunker ner i soffan. 

Men gärna tillsammans med några goda vänner. Att prata, umgås, se på TV eller spela spel är sådant som förgyller livet. Ibland räcker det med familjen, andra gånger vill du gärna se lite nya ansikten. Det är kul att bjuda hem folk, att umgås och ha det mysigt tillsammans. Med spotlights skenor skapar du den rätta stämningen. Inte för starkt ljus men ändå tillräckligt för att alla ska känna sig avslappnade. 

Ljus som kommer ovanifrån

De flesta tycker om att ha minst en taklampa. Ibland är den det viktigaste föremålet i rummet. Den blir fokus, det som allas ögon dras till när de kommer in. Det kan vara en rad med taklampor, som över ett stort matbord. Eller så är det en kristallkrona, kanske en som hänger högt uppe i taket och lyser upp hela rummet. Navet i svensk idrott finns under plafonden. Det är en vanlig lampa som ger ett bra sken utan att dominera allt för mycket. 

För det är inte alla som tycker om att lamporna märks. De lägger större vikt på gardiner och andra textiler, så att de blir den centrala punkten i rummet. Men du kan inte åstadkomma detta utan att ha den rätta belysningen. Det är en balansgång som är intressant och tillfredsställande. Vissa lampor kan understryka den stämning eller stil som du planerat. Andra lyfter upp allt annat och gör det mer synligt. 

Härligt med lite lyx

Du kan göra ditt hem så mysigt, lyxigt, elegant eller trevligt som du önskar. En del föredrar att hänga med i modesvängarna. När alla andra satte upp blommiga tapeter för några årtionden sedan så gjorde de likadant. En tid var det vitt som gällde. För att det inte skulle bli sterilt så kompletterade folk gärna med växter och textiler. Plafondväggarna har länge varit populära. En avvikande färg som gör att resten av rummet ser ljusare eller mörkare ut. 

Men som pricken över i:et så hittar du alltid belysningen. Även här finns det modernare eller lite äldre alternativ. Framför allt så kan du dock skapa en lyxig känsla med den rätta belysningen. Expressen visar härliga hus med både spotlights och pool. Du kan leka med ljuset på ett alldeles speciellt sätt. Egentligen kan du nog säga att det inte blir någon lyx utan ljus. Det är en viktig del av designen både utomhus och inne. 

Bättre liv med belysning

Det är ett modigt påstående att säga att livet blir bättre med belysning. Men det är samtidigt vetenskapligt bevisat. Folk blir mer deprimerade under vinterhalvåret. Inte för att det är kallt, även om det nog kan bidra till känslorna. Men framför allt för att det är mörkt. Genom att se till att du har tillräckligt med belysning och ljus så blir ditt liv bättre. 

I Norrland har en del fabriker installerat de speciella lamporna som imiterar solens ljus. De har märkt att de anställda inte bara jobbar bättre men också sjukskriver sig mer sällan om de har rätt belysning. Det är en vinnarsituation som även individer kan dra nytta av. Om du lider av årstidernas växlingar kan du också köpa en likadan lampa. Den fungerar som en privat sol i vardagsrummet. 

Ett alternativ som brukar räcka för de flesta är att tända ett ljus. Gärna ett stearinljus eller två, men framför allt att planera så att hemmet är väl upplyst. Du behöver den där kompensation mot mörkret utanför. Det finns inget bättre än att komma hem en mörk vinterkväll och skaka av sig kyla och snö utanför dörren. När du sedan stiger in så flödar ljuset emot dig och du bara känner värmen som sprider sig i hela kroppen. 

Viktigt med lyx och lyse

Alla förtjänar lite lyx här i livet. Vad det är kan bero på din budget. Men det är viktigt för alla att satsa på sig själva. Att ha trevlig, snygg och tillräcklig belysning som gör att du mår bra. Det får gärna vara lampor som ger dig glädje både när de är tända och släckta. För lyx är relativt, det kan vara allt som gör att du trivs i ditt hem. 

Du gillar kanske också...