Så skyddar du huset vid gynnsamt väder för mögel

Det är inte roligt när du får in fukt i huset. Samtidigt är det ganska vanligt, speciellt i sommarstugor eller hus med källare. Förutom att det kan lukta illa så kan det leda till mögel. Och alla vet hur farligt det kan vara med det. Men även lite fukt kan skada huset och ge familjen hälsoproblem. Det bästa är därför att skydda huset från att bli angripet redan från början.

Som tur är finns det en hel del du kan göra för att minska risken för mögel. En del saker är bara sunt förnuft, medan andra är installationer som ökar ventilationen. Den där instängda, unkna luften som du ofta möter i fritidshus eller källare är ett tecken på att något måste göras. Men även en yttre inspektion, för att se var det kan behövas en speciell insats, kan vara av godo.

Låt luften cirkulera

Oavsett om det är risk för mögel eller inte så behöver du bra ventilering i hemmet. Luften ska cirkulera så att du får in frisk luft hela tiden. Inte så att du vill känna av draget, men det ska finnas där på ett måttligt sätt. Som tur är finns det flera bra anordningar som kan ge dig en fräsch inneluft som är bra för alla. Kontakta gärna experter för en kontroll, så de kan komma med förslag på lösningar. Besök hemsidan för att få mer information.

Bra ventilering är inte bara gynnsamt för familjen. Även huset mår bättre av att luften cirkulerar. Det är ett sätt att skydda dina investeringar och se till att det inte ruttnar eller blir fuktskadat. Speciellt viktigt är det att undersöka kallvindar och källarutrymmen, eftersom det ofta är där det kryper in. Men även grunden kan vara utsatt, eftersom den är så nära marken.

Ta hand om ditt hus

Det rekommenderas att inte plantera stora buskar eller rabatter i närheten av huset. De drar till sig fukt, av naturliga orsaker. Du ska också se över dina stuprännor så att de leder vattnet bort från huset så att det inte samlas nere vid grunden. Genom att planera väl så kan du undvika flera stora problem i framtiden. Så åtgärdar du krypgrundsproblem. Läs mer på Byggahus.se nu.

Inne i huset är det viktigt att ventilationen fungerar som den ska. Det går att installera olika ventiler och doser för att skapa ett självdrag, vilket helt naturligt får luften att cirkulera. Du kan också skaffa en luftavfuktare, speciellt om du vill hänga tvätt i källaren eller andra instängda utrymmen. Men även i själva hemmet kan det göra underverk med en avfuktare. Familjen duschar, du lagar mat, plus att en vanlig människa avger mycket fukt varje dag. Det kan därför vara bra att leda bort fukten på ett regelbundet och effektivt sätt.

Frukta inte rötmånaden

Det är ganska naturligt att augusti kallas för rötmånad. Värme och fukt tillsammans ger en härlig grogrund för bakterier. De flesta är försiktiga med mat och frukt, men även huset kan påverkas av denna kombination. Vissa delar av det kan reagera ungefär som mogen frukt och bli mögligt. Sveriges Radio tipsar här om hur du skyddar ditt hus då vädret är gynnsamt för mögel.

Bland annat så rekommenderar de att låta värmen komma genom källaren på hösten. Stäng av den uppe i huset så att fokus ligger på de nedre delarna. Det hjälper det utrymmet att torka ut, som en förberedelse inför vintern. Faktum är att nu när klimatet har ändrats så kan det påverka huset. Varma och fuktiga vintrar tillåter inte huset att torka ut på samma sätt som det gjorde tidigare när det var kallt och torrt ute.  

Därför måste du hålla uppsikt över huset på ett helt annat sätt än tidigare. En regelbunden inspektion kan förhindra att du får stora problem. Det lättaste är att anlita en specialiserad firma. Dels kan de se om det finns en tendens till fukt eller mögel. Men de kan också ge dig förslag och lösningar på hur du kan ta hand om huset.

Viktigt med ett sunt hus

Det kostar pengar att köpa hus, så det kan med rätta kallas en stor investering. Därför är det ganska logiskt att du ska ta hand om det, underhålla det och skydda det mot väder och vind. Men framför allt så är ett sunt hus grunden för en frisk familj. Om innemiljön är väl ventilerad och ren så kommer alla att må bättre.

Ibland så märker du direkt när ett hus har fuktproblem. Det luktar illa eller så kan du se var rötan har börjat. Men andra gånger så är det dina luftrör som ger dig en indikation på att något är fel. Hosta och astma är vanliga reaktioner när huset inte är sunt. Så innan det kommer så långt är det bättre att installera tillräckligt med ventilation och lära dig hur du håller huset fritt från fukt.

Du gillar kanske också...