Detta är historien om ett spektakulärt svärdfynd

Små pojkar brukar göra svärd av trä och låtsas att de är riddare. Det är en lek som de sysslat med sedan tidernas begynnelse. Den fortsätter att locka dem trots alla de elektroniska leksaker som finns idag. Men det är inte bra barn som tycker om att hålla på med svärd. Många vuxna lär sig använda dem och tävlar i svärdfäktning. Eller så samlar de på snygga svärd från olika delar av världen. Ibland kan du ha sådan tur att du hittar ett alldeles äkta svärd i dina hemtrakter.

Knivar och svärd har alltid varit viktiga för människor. Dels för att kunna jobba, skaffa föda eller ta sig fram i naturen. Men även för att skapa fina saker, tälja i trä eller laga mat. Utan knivar kommer man inte långt. Det är också vanligt att inkludera svärd i sin samling. De kommer i flera olika varianter, allt beroende på vilken kultur de kommer från. En del är som gjorda för att dra fram när du sitter på hästryggen, även om de flesta kanske inte gör det nu för tiden.

Svärdets lång och intressanta historia

Man tror att svärden utvecklades från dolkarna, och det låter ganska logiskt. Vart efter som människan lyckades behärska naturens olika element så kunde de skapa längre vapen. För cirka fem tusen år sedan byggdes de av arsenikkoppar, men sedan blev järn mer vanligt. Hela tiden så försökte man förbättra och förfina produktionen. Det var ju viktigt att svärdet kunde fungera under stridigheter eller jakt. Idag kan du se flera gamla fina svärd på museer runt om i världen, inklusive i Sverige. Men det kan vara ännu roligare att äga sina egna. Lamnia har ett stort utbud av svärd och värjor för den som har intresse för sådana produkter.

Nu var det ju inte bara i Sverige eller Europa som svärden fick sitt fotfäste. Det finns flera intressanta modeller av knivar och svärd som kommer från andra länder. Där stred man på ett annorlunda sätt, bland annat för att terrängen var lite speciell. Det gällde att ha ett vapen som var praktiskt och lätt att använda. Som nämnts ovan finns det svärd som var tänkta för den som satt på en häst. Andra är utformade för att användas i närkamp eller självförsvar. Läs mer om Karambits.

En del av kulturarvet

Idag så strider man inte med svärd, i alla fall inte i Sverige med omnejd. Men det har inte fått intresset för svärd och knivar att svalna. Tvärtom så är det fortfarande en viktig del av vårt kulturarv. I gamla gravar har forskarna funnit svärd som bevarats nästan perfekt. Det var vanligt att lägga ner olika saker tillsammans med en rik eller förnäm person som dog. Han kunde ju behöva slåss i den nästa världen också, så svärdet skulle ligga nära kroppen.

Dessa traditioner är till glädje för de som är intresserade av historia. Du kan nämligen se dessa gamla vapen och andra ting som var nedgrävda i graven. Svenska Dagbladet rapporterar i den här artikeln om vackra och historiska svärd. Det är ganska fantastiskt hur pass skickliga hantverkarna var på den tiden med tanke på att de inte hade samma verktyg eller datoriserade program som finns idag. Arkeologerna har använt flera år med att gräva ur och katalogisera så att allting ska bevaras för kommande generationer. En tjänst som alla de som är intresserade av svärd uppskattar.

Svärd i det dagliga livet

Intresset för svärd och dolkar har inte minskat, tvärtom så finns det många som både samlar och använder dem. Bland annat så kan du tävla i konsten att använda ett vapen, med flera olika inriktningar. Dels finns det gammal hederlig fäktning, med allt vad det innebär. Men man tävlar även i knivkastning och andra grenar som kräver precision. Vissa tävlingar görs på tid, där deltagarna verkligen får visa upp hur pass skickliga de är i att hantera sina knivar eller svärd. Så även om de inte är en del av det dagliga livet längre så har de en stor plats i folks intressen och hobbyer.

Ibland kan du ha en sådan tur att du får se ett alldeles äkta gammalt svärd för första gången. Expressen skriver här om ett spektakulärt fynd av svärd i en sjö. Först trodde de att det var en pinne, men sedan visade det sig vara ett mycket gammalt svärd. Det är klart att experterna måste få se på de först och avgöra om det är ett fynd eller inte. Men det är en ganska härlig känsla att ha hittat något liknande när du är ute och badar.

Knivar och svärd för alla tillfällen

Det finns många snygga och praktiska knivar eller svärd på marknaden. Många av dem är kopior av väl kända vapen. En del svärd är helt raka medan andra har ett böjt blad. Vissa är långa medan andra är relativt korta. Allt beror ju på hur de användes, i vilken miljö som krigarna bodde. När du skaffar ett svärd är det alltid roligt att lära sig mer om bakgrunden och var det kommer från.

Vissa knivar och svärd har vackert utformade skaft som kanske är dekorerade på olika sätt. För en kniv är inte bara ett verktyg eller vapen. Det är något som du använder med stolthet och glädje. Något som ofta står högt upp på önskelistan. Du behöver inte vara en inbiten samlare för att uppskatta ett snyggt svärd eller kniv.

Du gillar kanske också...