Så mycket kostar fibernätet

Fibernätet breder ut sig och har nu nått de flesta delarna av Sveriges avlånga land. De flesta gläder sig åt den snabba internetuppkopplingen och allt vad det innebär. Samtidigt hörs det flera röster om hur dyrt det är för individuella villaägare att koppla upp sig. Även om kablarna redan finns precis vid tomtgränsen så handlar det om stora summor pengar. Helt klart kan det vara värt utgiften men det har fått ganska många att tänka efter om de verkligen kan göra det.

Det är en stor investering och när du säljer huset så ingår ju fiberkabeln i priset. Du får inget extra för dina utgifter utan det blir bara en del av huset. Med andra ord ungefär som en renovering, det är ingen som betalar dig för den men den kan höja värdet på bostaden. Utan internet är det dock svårt att leva i dagens samhälle, och det är så gott som ingen som vill göra det heller. Samtidigt så är fibernät så mycket mer än bara surf, det handlar om nästan allt du gör i det dagliga livet.

Olika aktörer på marknaden

Om du bor i en storstad brukar det inte vara så mycket diskussion om vem som lägger ner kablarna. Det är kommunerna som bestämmer och du får sedan chansen att vara en del av det. När de optiska kablarna väl är på plats kan du välja mellan olika leverantörer för själva tjänsterna. Det handlar alltså om två olika saker. Dels kablarna som ska grävas ner och sedan vem som ska tillhandahålla de tjänster du önskar. Du kan få mer information på Stadsnätsbolaget AB.

För de som bor i privata villor eller områden kan det vara dubbla beslut som ska fattas. Dels måste föreningen bestämma vem de ska anlita för själva anslutningen. Här gäller det att så gott som alla som bor i området är med på beslutet. Ofta behövs det 80- 90% av alla hushåll för att det ska gå igenom. Eftersom det är dyrt med fiber så behöver du dela kostnaderna med andra. Stadsnätsbolag, mer företagsinformation hittar du där.

Med tanke på att det är så pass mycket pengar involverade är det något att planera noga. Jämför olika aktörer och vad de har att erbjuda. Informera dig så att du vet vilka val du har, och se upp för gömda kostnader. Det är en lönsam bransch med flera olika företag som vill göra ett avtal med dig. Detta är till din fördel eftersom du kan välja och förhandla dig fram till ett bra pris.

Varför satsa på fiber?

Med tiden kommer de gamla kopparledningarna att fasas ut. Allt kommer att ske via bredband av olika slag. Fibernätet sprider sig överallt, och det av god anledning. Med fiber får du en mycket snabb uppkoppling. Det går därmed att skicka eller ladda upp stora mängder data på kort tid. Något som är avgörande för att vissa maskiner och tjänster ska fungera.

Tänk bara på en sådan sak som TV. Om du har fiber kan du se på TV i streaming utan att det blir fördröjningar. Ingen så kallad buffring utan en klar och skarp bild när som helst. Oavsett hur många som är uppkopplade eller vilken tid på dygnet det är. Om vikten av smidig utbyggning av fibernät kan du läsa på den här sidan i Kristianstadsbladet. Det är verkligen något att satsa på.

Med fibernätet så får du tillgång till TV, telefoni och internet. Allt i ett och samma paket. Vilken leverantör du gäller kan bero på flera olika saker. Bland annat så har de olika tjänster som de erbjuder. Det du ska se upp med är bindningstiden. Ibland kan det löna sig att byta leverantör med jämna mellanrum, eftersom de ofta har bra kampanjer. Men om du bundit upp dig för en viss period kan det bli svårt. Som alltid ska man läsa det finstilta innan ett avtal skrivs under.

Vad det kostar med fibernät

Det här är en fråga som många föreningar och områden brottas med. För det är dyrt att ansluta sig till fibernätet som privat villaägare. Du måste räkna med en 20-30 000 kronor, men det kan alltså variera en del. Ofta så får alla betala samma summa, oavsett om huset ligger nära kablarna eller inte. Detta för att underlätta grävningen och uppkopplingen. Om du väljer att inte göra det samtidigt som alla dina grannar brukar de ta ut en bra mycket större avgift om du ändrar dig vid ett senare tillfälle. Om kostnader kring fibernät. Läs mer på den här sidan i Sveriges Radio.

Kablarna ska grävas ner mellan centralen och de individuella hushållen. Detta innebär att de måste gräva tvärs över din tomt. Men är du väl är uppkopplad så har du allt du behöver. Många tar ett lån för att täcka kostnaderna för fiber, och då tillkommer ju räntorna och avgifter på den totala kostnaden.

Sedan har du den löpande kostnaden varje månad. Dels betalar du för att vara uppkopplad, en nätavgift. Uppe på den tillkommer de tjänster som du väljer, vilket är helt upp till dig. En fördel när många hushåll i ett och samma område ansluter sig samtidigt är att de bättre kan förhandla sig fram till ett bra avtal. På sikt blir det därmed billigare för alla parter.

Fiber är framtiden

En fördel med optiska fiberkablar är dock att de inte påverkas av utomstående krafter. Du behöver inte vara orolig för att det ska sluta fungera bara för att det åskar lite, till exempel. Med vissa nät blir det en överbelastning när det är många enheter anslutna. Men fibernätet har kapacitet för allt. Hela familjen kan sitta och göra olika saker utan att det påverkar hastigheten eller kvaliteten. En klar fördel med tanke på hur mycket som idag sköts via nätet eller elektroniska enheter.

Helt klart så är fiber framtidens leverantör. Du klarar dig inte utan en riktigt bra uppkoppling. Många telefoner och andra enheter kan inte fungera utan det allra senaste. De är gjorda för en konstant och kraftfull tillförsel av information. Vad du än tycker om detta så är det ett faktum.

De flesta är glada över att få fibernätet hem i stugan. Det blir stor skillnad för sådant som man gör i vardagen, som att ringa och se på TV. Hela livet kretsar kring nätet på ett eller annat sätt. Från de riktigt små barnen som vill se på sina filmer till tonåringarna som lyssnar på musik dygnet runt. Det förenklar även arbetsrutinerna, både på arbetsplatsen och hemmakontoret. Nu för tiden är folk vana vid att det ska gå fort och vara effektivt. Annars blir du stressad och känner att ingenting fungerar. Med fiber får du just det, en uppkoppling som fungerar över förväntan.

Du gillar kanske också...