Så hittar du rätt semesterboende för dig

Begreppet semester är relativt nytt. Sedan år 1938 har svenska arbetstagare rätt att ta ut semester. Till en början var det bara två veckor, vilket idag har vuxit till fem veckor. Det kan variera en del beroende på vilket avtal du har. Om du sedan lägger till andra förmåner och ledigheter så brukar det bli en hel del ledig tid. Hur denna tid ska användas är helt upp till dig. Det är dock intressant att se hur även semesterfirandet har utvecklats och förändrats genom årens lopp.

På 1970-talet var det lite av en statussymbol att ha en sommarstuga. De flesta såg till att resa bort över helgerna, packa hela bilen full med barn och hundar, för att tillbringa sin lediga tid i fritidshuset. Samtidigt var chartern i full sving. Att ta sig en veckas solsemester på Mallorca eller något annat trevligt ställe började bli ganska vanligt. Och så har det fortsatt.

Den allra bästa semestern

Många har fortfarande sommarstuga. Den kan vara stor och lyxig, med havsutsikt och nära till golfbanan. Eller den kan vara en liten stuga någonstans i vildmarken, med utedass på lagom avstånd. Vissa familjer tar fortfarande en charterresa varje år. Allt är inkluderat och de kan bara slappna av. Medan för andra är det helt fantastiskt att ö-hoppa i Asien eller åka på safari i de fortfarande relativt outforskade delarna av Afrika. Det viktiga är att du kan utnyttja din semester till att göra något som du tycker om.

Den allra bästa semestern är när du kommer hem tillfredsställd. När du hunnit med det du ville göra, eller bara slappat totalt i flera veckor. En trend som börjat växa till sig ganska rejält är att hyra ett separat boende. Att själv boka in ett hus eller lägenhet för semestern, och köpa flygresan separat. Charter är fortfarande stort men individuella arrangemang börjar bli riktigt stort. Se vilka semesterboende som finns i Dubrovnik på https://www.interhome.se/kroatien/soedra-dalmatien/dubrovnik/.  

Planera för drömsemestern

Trots att exotiska resmål har vuxit till sig så tycker många om att hålla sig inom Europas gränser. En av anledningarna är att flygresan inte är lika lång. Du kan lätt ta dig ner till flera av de stora städerna eller stränderna även om du inte har så mycket tid. En helg i Prag eller en vecka i Barcelona. Naturligtvis beror det lite på var i Sverige du bor, men idag finns det flera bra flygplatser utanför de större orterna.

Samtidigt så har de många lågprisflygen öppnat nya möjligheter. Du kan åka på semester för under 500 kronor, det är mindre än vad ett busskort kosta på många ställen. Därför har det blivit allt vanligare med separat boende. För även här kan du spara tusenlappar på att bo för dig själv. Du kan laga mat och tvätta dina kläder själv. Allt är anpassat till dig som gäst och du kan riktigt njuta av semestern. Expressen rapporterar i den här artikeln om unika semesterboenden.

Det som är så fantastiskt är att du ofta kan hitta just det du önskar. För alla har sina egna drömmar och tankar om vad en perfekt semester ska inkludera. Samma sak gäller de som hyr ut boende. De har olika sorters hem eller bostäder, vilket gör att du alltid kan hitta något som passar just dig. Ta dig tid att leta, även om en riktigt bra sajt kan vara allt du behöver.

Konsten att hyra ut

Det finns TV-shower som bara handlar om hur du ställer i ordning ditt hus för att hyra ut det. Vad gäster vill ha och hur du kan göra ditt boende mer attraktivt. För när du reser på semester så vill de flesta ha det riktigt bra. Annars kan du ju lika gärna stanna hemma och se på Netflix. Svenska Magasinet rapporterar i en artikel om att inredning är viktigt när man väljer semesterboende.

Bland annat så ska det helst inte finnas allt för många personliga saker i bostaden. Många hyr ut det hem där de bor delar av året, men då bör de plocka bort sina bilder och annat som kan dra ner på upplevelsen. Om

du hyr ut ett separat boende brukar det vara lättare att inreda det så att gästerna kan trivas. Växter är ett stort plus, och små saker som öronproppar eller mobilladdare.

Välja ditt semesterboende

En del älskar att bo på hotell. De vill ha allting serverat och bryr sig inte om något annat. Inget fel på det. Alla har rätt till en perfekt semester. Men andra vill ha det lite annorlunda. Bland annat har det blivit vanligt för barnfamiljer att resa tillsammans med någon annan. Kanske en släkting, en mormor eller faster. För då finns det flera vuxna som kan se efter barnen, så att alla har en chans att riktigt slappna av. Det samma gäller när två barnfamiljer reser på semester ihop.

Då kan det vara skönt med en stor villa. Gärna med pool i trädgården så att barnen kan rasa av sig varje dag. Någon gång ibland går alla ner till stranden eller åker på någon utflykt. Men om ni bara vill stanna hemma och utnyttja villans omgivningar så räcker det bra långt. Andra vill dock bo mitt inne i centrum. Du kanske vill hinna se allt i staden, samt leva livet på nattklubbarna. Eller så tycker du det är viktigt med gångavstånd till stranden.

Alla har sin egen ide’ om vad som är den perfekta semestern. Med ett anpassat boende kan du få precis detta. Det vill säga en bostad som ligger där du önskar och har alla de bekvämligheter som du tycker är viktiga. Ingen annan kan bestämma det för dig. Semestern är din tid att ta hand om dig själv. Hur du väljer att tillbringa den är helt upp till dig.

Rätt till semester

När du har så många veckor till ditt förfogande är det lättare att hinna med allt du vill göra. Ett par veckor i sommarstugan, kanske en hel månad under sommarlovet. Du har ändå tillräckligt med lediga dagar för att bryta vinterns långa mörker. Alla har rätt till en skön semester, oavsett hur de väljer att tillbringa den.

 

Du gillar kanske också...