Därför är en profylaxkurs smart att gå

När killar är förkylda blir det kalabalik i familjen. De lägger sig på soffan och lider medan deras tjej muttrar något om att du vet ingenting om lidande förrän du fött barn. En stereotyp som inte alltid är verklig, men som har något att säga. Nämligen att det gör ont att föda barn. Trots att det kanske är ditt livs största ögonblick så är det långt ifrån lätt. Du känner dig öppen och sårbar, samtidigt som fruktansvärda värkar går genom hela din kropp.

Ibland kan det nästan vara förvirrande med en förlossning. Du vill så gärna få se din lilla bebis men det känns nästan som att du kommer att dö. Det är ingen skam i att vara rädd eller tycka det är hemskt att föda barn. Däremot så kan det vara tråkigt för dig själv. Därför kan det vara bäst att förbereda sig. Att göra allt du kan för att det ska bli lite lättare. Smärtan kommer alltid att vara där, en du kan lära dig hantera den.

Hur ska jag andas?

Det är ingen överdrift att säga att din andning är väldigt viktig. När du har ont någonstans är den första reaktionen att hålla andan. Men då får musklerna inget syre och du kommer att känna smärtan ännu djupare. Då är det bättre att lära sig bra tekniker för att andas så att du kan ge kroppen vad den behöver. På fodautanradsla.se hittar du en kurs för profylax i Malmö.  

Naturligtvis är det inte så lätt att klara av det när du väl är mitt uppe i förlossningen. Därför är det viktigt att verkligen öva innan den stora dagen så att det kommer mer naturligt. Om du har gjort en sak hundratals gånger brukar det vara lättare att klara av det även under stressfulla situationer. Det blir som en andra natur, även om du inte tänker klart kan du ändå använda andningen till din fördel.

Föda barn tillsammans

En fördel är också om din partner kan det lika bra som du, så att ni kan stödja varandra. Av naturliga skäl är det alltid mamman som måste göra det mesta med en graviditet och förlossning. Du kan helt enkelt inte delegera den delen av ditt liv. Men det går att dela den känslomässiga och praktiska biten, speciellt om det är en efterlängtad eller planerad händelse. Din partner kan vara nära dig vart steg på vägen mot en större familj. Expressen rapporterar i den här artikeln om varför de flesta män vill gå en profylaxkurs med sin partner.

När din man eller partner förstår vad profylax är för något kan han påminna dig under förlossningen. Tillsammans kan ni göra alla övningar och andas på rätt sätt. Det blir lättare och minskar smärtorna. Bara det faktum att du har ett stöd kan vara till stor hjälp. Kvinnor som är ensamma kanske väljer att ha en doula med sig, något som även många par gör. Hon kan vara till stor hjälp med allting runt omkring, som andning och massage.

Du behöver vanligtvis all den hjälp du kan behöva under en förlossning, speciellt om du vill undvika allt för många mediciner. Det är tufft att föda barn, oavsett hur naturligt det är. När du ligger där med smärtorna spelar det ingen roll att kvinnor har fött barn i tusentals år. Eller att många föder på landsbygden utan hjälp av barnmorskor eller läkare. Du är mitt uppe i det och det enda som betyder något är förlossningen av ditt barn.

Förberedelser som verkligen fungerar

Om du kan ska du börja ta hand om din kropp redan innan du blir gravid. Det rekommenderas att kvinnor som försöker bli gravida ska sluta röka, ta vitaminer och annat som gör att barnet med en gång får allt hen behöver. Annars så börjar du din hälsosamma livsstil så fort du vet om att du väntar barn. Många ser till att äta det som behövs för att bebisens skelett ska utvecklas på bästa sätt. De undviker alkohol och koffein, bara för att det är för starkt för små kroppar. Vare sig motion varit en del av vardagen eller inte så kommer de igång nu.

Allt detta för att hjälpa barnet växa sig stort och starkt där inne i magen. Men det är också viktigt att styrka mammans kropp. Att äta sunt och motionera är ju bra även för kvinnan. Samtidigt så har hon både känslomässiga behov att ta hand om. JNytt skriver här om hur bland annat profylax kan göra förlossningen lättare att hantera.

Om du är förberedd på vad som kan hända så brukar det vara lättare att tackla det hela. Att föda barn är en absolut fantastisk upplevelse som både du och din partner aldrig kommer att glömma. Men den kan vara jobbig och tidvis traumatisk. Genom att vara förberedd kan du hantera smärtan på rätt sätt och därmed njuta mer av händelseförloppet. När du har kontroll över din andning och dina muskler blir det lättare att följa barnmorskans instruktioner. Ibland måste du till exempel hålla igen för att undvika problem, vilket inte är det lättaste att göra.

Den bästa medicinen genom tiderna

Allt fler försöker sig på att föda barn utan mediciner. De vill vara närvarande och inte heller riskera att starka kemikalier överförs till bebisen. Det är helt upp till dig vad du vill göra, för det är du som ska föda fram barnet. Profylaxkurser har dock visat sig vara en av de bästa sakerna du kan göra inför en förlossning. Det gör det lättare att klara av smärtorna och att föda mer eller mindre naturligt.

En god atmosfär på sjukhuset kan också bidra till att du känner dig lugnare. Gå gärna på studiebesök och se vad du kan förvänta dig. Skriv ner eventuella önskemål och lägg de tillsammans med din information. Om det är tillåtet kan du ta med dig lite levande ljus och musik som du tycker om. Trenden är att lägga grunden för att förlossningen inte bara ska vara säker men också en härlig upplevelse. Utnyttja det till fullo och välkomna ditt lilla barn till världen på ett avslappnat sätt.

Du gillar kanske också...