Så hjälper en ergonomisk kontorsstol vid många timmar framför datorn

Dagens arbetsmiljö har mer fokus på den individuella arbetaren än tidigare. Många arbetsgivare lägger ner en hel del resurser på att de anställda ska må bra. De inreder kontoren så att det ska bli trivsamt, men ändå vara effektivt. Alternativa arbetsställningar erbjuds, typ att stå och jobba. Samtidigt så satsar man på att ha det roligt tillsammans. Teambildning är populärt eller helt enkelt en traditionell kickoff.

Tanken är att ju bättre du har det desto mer produktiv blir du. Kanske inte i rena siffror, utan i det långa loppet. Bara en sådan sak som att tillrättalägga arbetsstationen har förändrat mycket. Begrepp som musarm och utslitna kontorsdamer behöver inte vara normen. Du kan minska på antalet sjukskrivningar genom att förhindra värk och andra problem redan från början. En sådan enkel sak som din stol kan göra stor skillnad.

Sitta skönt hela dagen

Många sitter flera timmar framför datorer eller andra maskiner. Om du inte är försiktig kan kroppen nästan mumifieras i en viss position. Det rekommenderas att ställa sig upp och sträcka ut musklerna flera gånger i timmen. Ibland kan det löna sig att sätta ett alarm på klockan för att komma ihåg det. För att göra det lite bättre ska du prova på ergonomiska stolar. De böjer kroppen i en mer naturlig ställning. Inte så att du ska sitta utan att röra på dig hela dagen. Men du kan minska trötthet och slitage. Köp kontorsstolar på Ergoff.

En del ergonomiska kontorsstolar har inget ryggstöd. För tanken är inte att du ska sitta och vila, utan att du ska kunna jobba i en bra ställning. När ryggraden har rätt lutning så minskar trycket på diskar och muskler. Resultatet är att du inte blir överdrivet utsliten. Andra stolar har armstöd, allt beror ju på vad du ska göra där vid skrivbordet. Det kan ge dina armar den vila de behöver, så att de inte måste hänga i luften. Något som gör dem trötta och spända. Du kan klicka på den här sidan för att hitta din nästa arbetsstol.

Konsten att sitta still

Det låter inte så jobbigt att sitta framför ett skrivbord hela dagen. I alla fall jämfört med att gräva diken eller vara cykelbud. Men om du sitter i fel ställning så kan det vara mer slitsamt än fysiskt arbete. För du tvingar in kroppen i en position som inte är naturlig för den. Till att börja med så märker du inte så mycket av det. Men med tiden så kan du få ont eller kroppen blir fast i en viss ställning.

En del har böjda nackar efter att ha suttit framför en skärm och kisat under långa perioder. Det kallas för gamnacke, och är varken snyggt eller sunt. Då är det mycket bättre att förhindra att liknande problem uppstår, genom att satsa på ergonomiska lösningar. Upsala Nya Tidning skriver här om vikten av att sitta bra i sin kontorsstol.

För att må riktigt bra ska du planera hur du sitter. Dels satsa på en bra stol. Något som kan tillämpas både på hemmet och arbetsplatsen. Men också genom att vara medveten om hur du sitter, samt hur länge du sitter still. Det gäller att variera dina aktiviteter, vilket är bra för alla. En monoton arbetsställning blir jobbig i längden. Det räcker med en liten förändring för att du ska märka stor skillnad.

Bra stolar för alla ryggar

Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är med en bra stol. Speciellt för de som sitter så gott som hela dagen, vilket är en stor del av befolkningen. Nu för tiden så pratas det mycket om en sund livsstil. Du uppmuntras att motionera och äta rätt mat. Orsaken till detta är att så många har flutit bort från det som naturligt sett är bra för en person. De flesta sitter allt för mycket, deras arbetsuppgifter är grundade på detta.

Upsala Nya Tidning uppmärksammar i den här artikeln hur bekväma kontorsstolar är nödvändiga vid många timmar framför datorn. Det är en mycket bra början. För du kan inte undvika att sitta framför datorn eller ett skrivbord. Annars kan det vara svårt att få något gjort. Samhället är upplagt på det sättet, och den nya teknologin har lagt grunden för denna form av arbete. Inget fel med det, men det har öppnat vägen för nya arbetsrelaterade skador. Du riskera inte alltid att skära dig eller på andra sätt direkt skadas. Istället är det utslitning och sådant som kryper på dig med tiden.

Därför borde alla ha chansen till en ergonomisk stol. Eller kanske rentav stå upp eller cykla medan de jobbar. Det låter konstigt men fungerar på ett stort antal arbetsplatser. Vanligtvis så är den bästa lösningen en kombination av flera olika åtgärder. Kroppen mår bra av att stå lite, sitta en del samt på andra sätt få röra på sig.

En sund person som är effektiv

Problemen uppstår vanligtvis när du behåller samma position under längre perioder. Speciellt om du är så inne i det du håller på med att du glömmer bort världen omkring dig. Helt plötsligt vaknar du upp och känner hur stel du är. Eller så sitter du och gör i princip det samma hela dagen. Skriver på datorn, vrider dig mot skrivaren och tar ut pappret för att sedan återvända till bildskärmen.

Bra och bekväma stolar är en bra början. Samt ett skrivbord som kan justeras och eventuellt höjas så att du kan stå om du vill. Många upplever att de blir trötta av att göra det samma hela tiden. För en arbetsdag kan vara lång, speciellt om du pendlar stora sträckor till jobbet. Med en ergonomisk stol och en justerbar arbetsplats kan du variera din ställning.

Samtidigt som du värnar om din kropp så vill du ju också vara effektiv. Du är på jobbet för att prestera. Det är något som både du och din arbetsgivare förväntar sig. Men det behöver inte innebära att du blir utsliten eller får värk. Med lite eftertanke kan du vara både effektiv och produktiv men samtidigt behandla din kropp väl.

Du gillar kanske också...