Så ska modulhus lindra bostadsbristen

Runt om i landet så råder det bostadsbrist. På sina håll är det riktigt illa med tillfällen då flera familjer måste dela lägenhet. Det är inte alltid så lätt att flytta på sig när jobbet och skolan finns på just den orten. Vissa kommuner har hittat lösningar som dock ofta är tillfälliga och inte de allra bästa. Nu funderar många av dem på att utnyttja modulhus för att komma till rätta med bostadsbristen.

När det är akut behov av nya bostäder så kan nästan vad som helst användas. Men för en långsiktig lösning så fungerar det inte med sovsalar och hus som knappt är isolerade. Det svenska klimatet, och även lagen, kräver att människor ska kunna bo på ett värdigt sätt som värnar om deras hälsa. Förutom dessa grundläggande behov så finns det också den sociala biten. Ungdomar som vill flytta hemifrån och börja sitt eget liv. Äldre människor som vill flytta från den stora villan till något som är lättare att ta hand om. Alla står i kö eller hoppas på att kunna hitta en bostad.

Snabba sätt att bygga

Det finns naturligtvis flera olika sätt att bygga ett hus på. Vissa metoder tar längre tid, en del kostar mer pengar och sedan finns det snabba och billiga lösningar. Alla har sina fördelar men helt klart kan det löna sig att se lite närmare på modulbyggen. Att köpa en smart utfackningsvägg av bra kvalitet är alltid väl värt det. Detta kan vara första steget till ett framgångsrikt bygge.

Genom att bygga med moduler så slipper du en stor del av arbetet. Det har redan gjorts någon annanstans, allt du måste göra är att sätta samman de olika delarna. Och eftersom de tillverkas för att vara en smidig lösning så passar de ihop perfekt. Allt är gjort i ordning för att kunna dra in el och vatten, så att du inte måste hålla på med det heller. Att välja en bostadsmodul är smidigt för olika typer av projekt.

Praktiskt med modulhus

Det finns flera tillfällen då en modul kan vara bästa sättet att bygga. För du får ju både kvalitet, bra pris och ett snabbt bygge. De som provat på det undrar varför inte fler tar sig tid att kolla upp det, just för att det är så smidigt. Speciellt praktiskt kan de vara när du måste ha ett hus snabbt, som när något skett med det du bor i eller där verksamheten bedrivs. Sveriges Radio rapporterar här om hur byggmoduler är lösningen då skolan råkat ut för fuktskador.

Detta är ett tillfälle då barnen absolut inte kan vistas i den gamla skolan. Men samtidigt så måste ju undervisningen fortsätta så snart som möjligt. De kan inte vänta tre år på att en ny skola ska byggas eller ens de månader det kan ta att rätta till problemet. Istället kan ett snabbygge med moduler vara det som räddar klasserna. Många gånger så blir den nya skolan bra mycket bättre än den gamla eftersom det är fråga om en modern teknik.

Nytt sätt att bygga på

Modulbyggen är något annorlunda än ett vanligt bygge, men principen är naturligtvis den samma. Du måste kunna grunderna, men kommer snart att inse hur mycket snabbare det går med moduler. Mycket är redan gjort för dig, du slipper flera av de mer tidskrävande momenten. I detta inslag från Sveriges Radio kan man höra om hur det är stor efterfrågan på byggmoduler.

Fler och fler inser att detta är framtidens sätt att bygga. Det du lägger ner på moduler sparar du in i tid och personalkostnader. Genom att använda moduler kan du snabbare få upp ett hus och börja hyra ut lägenheterna. Här gäller det att se långsiktigt och planera för framtiden. Hur mycket du kan tjäna på att byggnaden kommer upp snabbare än med mer traditionella metoder.

Det finns för-och nackdelar med det mesta. Vad som är viktigt i sammanhanget är att utforska nya metoder och inte bara fortsätta i samma gamla hjulspår. Inte för att moduler är så väldigt nytt, men de har utvecklats rejält de senaste åren. Dagens modeller är mer effektiva och lättare att använda. De håller hög kvalitet och är ett riktigt prisvärt alternativ.

Flera bostäder på kortare tid

Just tid är något som många har ont om. Bristen på bostäder runt om i landet börjar nå katastrofala höjder. Och det handlar som sagt inte bara om att ha ett tak över huvudet. Om du har ditt jobb på en ort vill du inte gärna resa så långt för att komma dit. Har flyktingbarnen börjat gå i skolan så ska de inte behöva bryta upp än en gång. Men naturligtvis går det inte att flytta in i hus som inte ens är byggda ännu. Det är här som modulhus kommer in i bilden.

Genom att snabbt kunna få upp byggnader så kan det ge fler personer en möjlighet till eget hem. Bland annat så har vissa orter haft stor framgång med att bygga mindre lägenheter för att hjälpa studenter. Med moduler så tar det mindre än en vecka innan de är färdiga. På nolltid så har ett femtiotal personer fått nytt hem. Det kanske inte låter så mycket, men över tid så blir det en hel del. Sydsvenskan skriver i en artikel om hur modulhus ska lindra bostadsbristen.

För det är ju inte bara små lägenheter som kan byggas med moduler. Idag är efterfrågan stor på små bostäder, men även familjer behöver någonstans att bo. Poängen är att snabbt få upp lägenheter som inte är allt för dyra och som vanligt folk kan ha råd att bo i.

En plats att sova

Ibland ger kommunen dispens att använda mark som annars inte utnyttjas till något speciellt. Parker, hamnområden, allmän mark- det finns flera bra möjligheter att komma till rätta med bostadsbristen. Om detta inte fungerar så kan dessa hus ställas upp på privat mark för att sedan hyras ut. Återigen så är efterfrågan så pass stor att rimligt prissatta, normala lägenheter kommer att plockas upp med en gång.

Det gäller att kämpa mot bostadsbristen på flera olika sätt och vis. Bidrag, dispens och andra förmåner kan göra det lättare för byggherrar att satsa mer på denna del av marknaden. Modulhus å andra sidan gör det möjligt att få upp husen så mycket snabbare. Och som redan nämnts ger detta en inkomst inom kort tid. Det handlar ju inte om välgörenhet, men är ändå något som gynnar alla parter.

Komma till rätta med bostadsbristen

Ett hus måste inte vara så väldigt stort för att vara praktiskt för permanent boende. På sina håll har entreprenörer ställt upp flera rader med Attefallshus, som ju inte har mer än 25 kvadratmeter basyta. Boytan däremot kan bli runt 40 kvadrat, som en mellanstor lägenhet. Eftersom även dessa hus kommer som moduler tar det inte alls lång tid att få upp dem.

Förhoppningsvis kommer allt fler initiativ att belönas eller uppmuntras så att bostadsbristen kan minska. Folk, och speciellt då barn, behöver ett stabilt liv och bostaden är central i detta. Det bör också vara möjligt att jobba var du vill och inte behöva flytta bara för att det inte finns bostäder. Modulhus kan vara nyckeln till att komma till rätta med bostadsbristen.

Du gillar kanske också...