Så ska du tänka vid plåtarbeten på huset  

Ett hus ska inte bara vara snyggt. Det är också viktigt att det är väl skyddat mot vädrets makter. Huset är en investering, ett hem och kanske även ett framtida arv. Du tjänar på att ta hand om det väl. Helt klart är utseendet inte helt utan vikt. Alla tycker om att komma hem till ett fint hus som känns välkomnande och inbjudande.

Plåt har länge använts för att täta olika delar av huset. Ett plåttak är även snyggt, en detalj som många väljer av just denna anledningen. Nu är det dock inte bara att sätta igång och snygga till huset. Plåtarbeten kräver sin man, och är något som inte alla kan göra själv.

Det yttre skalet

Fasaden ligger som ett skal runt huset och skyddar det mot väder och vind. Om fasaden är väl gjord och underhållen så kan huset hålla i bra många år. Men om fasaden å andra sidan har den minsta lilla spricka eller hål så kan konsekvenserna vara ödesdigra. Fukt som slipper in kan ställa till med stor skada, och även göra hemmet hälsofarligt. Mögel är inte bra för någon och kan leda till svåra allergier. Fasadrenovering med det bästa resultatet är något alla vill ha.

Du ska därför alltid ta kontakt med en fackman för att se hur fasaden mår. Oavsett vilka arbeten du tänker utföra själv så är en ordentlig besiktning alltid på sin plats. Sedan kan det vara bäst att låta proffsen ta hand om plåten såvida du inte är riktigt duktig själv. Prata i alla fall alltid igenom dina planer med en kunnig person, så att du undviker framtida problem. Plåtarbeten av hög kvalitet är viktigt för att resultatet ska hålla länge.

Ett gammalt hederligt hantverk

Plåt har länge varit ett populärt material för husbyggare. Det är inte så tungt men skyddar verkligen bra. De svaga punkterna är naturligtvis skarvarna, så det är bra med så få som möjligt. Här kan en professionell hantverkare vara att föredra eftersom de formar plåten själva. När du köper färdiga längder kan det lätt bli för många skarvar. Det måste inte hindra dig från att försöka, men är något att hålla i åtanke.

Tillverkningen av plåt håller igång även om det ibland blir lågkonjunktur även där. Det handlar också ofta om en redan lågmarginal bransch. Ett antal mindre företag jobbar inom branschen, och ett antal av dem är specialiserade. När du börjar se dig omkring så finns det plåt på flera ställen de flesta inte ens tänker på till vardags. Dagens Industri skriver här om att stor utveckling sker inom tekniken för plåtarbeten.

Lägga plåten själv

Du kan som sagt utföra de olika arbetena med plåt runt huset alldeles själv. Det är bäst om du redan har en viss vana av byggnadsarbete, eftersom det inte är det lättaste att börja med. I dag finns det dock flera mer eller mindre färdiga produkter som underlättar arbetet. Många tycker om att förstärka fönsterkarmarna till exempel med plåt. Ju mindre vatten som kommer i kontakt med huset desto bättre. Taknocken och stuprännorna kan gärna vara i plåt också. Sajten Byggahus.se skriver i denna artikel om hur du ska tänka vid plåtarbeten på huset.

Skorstenen är en plats där många vill ha plåt. Men den kan också vara den mest komplicerade delen av plåtarbetet. De flesta skorstenar är inte helt symmetriska och jämna. Här kan det vara extra svårt att få de färdigklippta längderna att fungera. Samtidigt är det ett av de viktigaste ställena som bara måste hålla tätt. Så även om någon klarar av att lägga plåt på andra delar av huset brukar de vilja kontakta en specialiserad firma för skorstenen.

Ett alternativ är att prata med en plåtslagare och få vissa tips. Men att sedan göra själva arbetet själv. Det går också att få plåt som är skuren i exakt längd. Var noga när du tar måtten så att det blir så få skarvar som möjligt. Med färre svaga punkter minskar risken för att några droppar vatten kommer in och förstör.

Intressant att jobba med plåt

Trots att det kanske inte är ett stort yrke så går det framåt. Det behövs nämligen hela tiden produkter i plåt. De kan vara ett bra skydd för elskåp och centraler. Regn och rusk kan inte ta sig in men el kan inte heller ta sig ut om de görs på ett visst sätt. Vindskivor, skydd runt fönster och skorstenar är vanliga användningsområden för plåt. Plåtarbeten kan vara en lukrativ bransch. Läs mer på den här sidan i Dagens Industri.

Det är nästan konstigt att det är brist på plåtslagare. Om bara några år beräknas det fattas 2000 plåtslagare i landet. Därför uppmuntras både ungdomar och vuxna att utbilda sig, och satsa lite extra på plåt. Det lättaste kan vara att gå in i yrket direkt på gymnasiet, men det finns också bra vuxenutbildningar.

Plåt är ett härligt material som du kan göra mycket med. När du lärt känna det riktigt ordentligt kan du specialisera dig och eventuellt utveckla de ide’er du har. Några av de mest framgångsrika företagen idag startades upp med personer som kunde sin sak men också såg framåt. Det kan löna sig att komma igång inom branschen, samtidigt som du jobbar med ett material som du tycker om.

Plåtarbeten runt huset

Fasaden är alltså en oerhört viktig del av ditt hus. Den bör inspekteras i alla fall en gång om året. Gå igenom den långsamt och kontrollera varje kvadratcentimeter. Vissa delar av fasaden brukar vara mer utsatta, så du kan lägga lite extra tid just där. Det är inte så vanligt med plåtfasad på mindre hus, även om du ofta ser det på större byggnader.

Plåt är ett bra material. Det håller länge och ser snyggt ut. Alger och mögel har svårt att få fäste på plåt, vilket håller fasaden ren och fin. Efter ett tag brukar det dock uppstå rost och då är det dags att skrapa och måla om. När du målar plåt är det lite som vanlig målning. Grunden är viktig, det är lite arbete innan du ens tar fram penseln.

Till att börja med ska all gammal lös färg skrapas bort. Tvätta av ytan med särskilt rengöringsmedel och sedan är det dags för primer. Först därefter målar du med färg som är avsedd för plåt. Det finns flera bra alternativ på marknaden som fungerar mycket bra.

Snyggt med plåt

Ofta används plåt för utskjutande partier, vindskupor eller ovanför fönstren. Dessa är mer utsatta för väder och vind än andra delar av huset. Därför behövs det ofta lite extra underhåll av dem. Men genom att vara noggrann redan från början så har du vunnit halva kampen. Det kommer att hålla längre och vara snyggt hela tiden.

Plåt har använts som tak på kyrkor sedan 1500-talet, likaså herrgårdar och slott. Det är ett gammalt beprövat material som nu är väl känt. Genom tiderna har metoderna förbättrats. En klar fördel med plåt är att det skyddar huset så väl. Det är också brandsäkert. Kanhända är det av dessa anledningar som plåt fortsätter att vara så populärt runt om i landet. Vare sig du gör hela taket i plåt, har en plåtfasad eller bara bygger några få detaljer med plåt, så kommer det att hålla och vara snyggt under lång tid.  

Du gillar kanske också...