Så får du bygga nytt radhus

Tänk att få bygga ett alldeles eget hus. Att kunna bestämma om inredningen och var garderoberna ska vara. Det är nog en önskedröm för de flesta, och mycket beror på priset. Men det finns ganska bra alternativ som inte kostar så mycket. Att bygga nytt radhus skulle kunna vara ett av dem. Det är ju som ett eget hus fast du har grannar bredvid dig.

Att bo i radhus kan vara bra från många synvinklar. Jag tycker att friheten att gå ut på din alldeles egen lilla tomt är värt mycket. Du slipper jobba så hårt i trädgården, för din är inte så stor. Men ändå så blir det inte ett stort företag varje gång du vill ge barnen lite frisk luft. Det är ju bara att öppna altandörren. Här kan du styra och ställa som du vill, för det är ditt eget.

Var ska vi bo?

En del tycker att radhus är första steget mellan lägenhet och hus. Det är inte ovanligt för familjer med små barn att först flytta in i radhus, för att sedan gå över till en egen villa. Men jag känner också många familjer som valt att bo kvar i radhuset för att de trivs så mycket. Om det är ett trevligt område med allt du behöver så kan jag verkligen förstå dem. Radhus är populära att köpa enligt vad marknaden säger.

Mycket beror naturligtvis på hur huset ser ut och, som sagt, var det ligger. Dagens radhus är ljusa och luftiga. När det är ditt eget kan du också förändra det som du vill, det är inte alls det samma som att bo i hyreslägenhet. Och om du är med redan från början när det byggs har du ofta möjligheten att få bestämma vissa detaljer. Ta bort en vägg här eller sätta dit en någon annanstans.

Sedan finns det ju alltid parhus, som är en variant på radhus. Jag har hört att de börjar bli riktigt populära också. Då har du ju bara en nära granne, på ena sidan. Detta ger dig tre sidor mark som bara är för dig. Det tycker jag låter ganska bra. Eftersom det inte finns någon koppling eller ingång mellan de två hemmen blir det ju som en alldeles egen bostad. Parhus är både snygga och smarta och därför ett populärt sätt att bo.

Många nya bostäder

Det råder bostadsbrist över hela landet. Speciellt i storstäderna, för det är ofta där som jobben finns. Jag har en kompis i Stockholm som bor i tredje hand, och betalar en skyhög hyra varje månad. Men är ändå så glad för att han hittat något som han trivs i. Själv skulle jag mycket hellre vilja lägga mina pengar på ett eget hus eller lägenhet. Kanske ett radhus, för jag älskar att grilla. Det finns inget bättre än att köpa några stekar och bjuda in kompisarna för en mysig kväll. Så för mig skulle en liten uteplats bakom huset vara en klar fördel.

Genom att bygga radhus så får kommunerna bra och billiga bostäder som vanligt folk har råd att bo i. De kan vara av olika storlek, men är ofta inte allt för stora. Och därmed inte heller så dyra. Jag tror att det skulle vara en bra satsning och många nya områden är fulla av radhus. Helsingborgs-Dagblad skriver här om en intensiv debatt kring byggandet av radhus.

Jag tycker om att grilla men är inte lika förtjust i trädgårdsarbete. Några krukor med blommor som välkomnar mig när jag kommer hem och en gräsmatta kan vara trevligt. Men jag har absolut inget behov av en fruktträdgård eller långa rabatter som alltid ska rensas. Det verkar som om radhus verkligen är den perfekta lösningen för mig. Lagom mycket tomt som är bara din. Men ändå inte ansvaret för en hel trädgård som inte ska växa igen. Samt min plats att grilla, den måste alltid finnas där.

Trevligt att bo i radhus

Med de nya teknikerna som finns med prefabrikat blir det ännu lättare att snabbt sätta upp radhus. Det mesta är klart redan från fabriken, så själva resandet av husen går på nolltid. Det tror jag kan vara en lösning på bostadsbristen lite varstans. Snabba byggen så att folk kan köpa husen och flytta in utan större fördröjningar. Detta leder till en cirkulation av bostäder så att andra kan flytta in.

Framför allt är det behov av mindre hus, typ radhus, samt billigare lägenheter. Det är fortfarande en viss efterfrågan på större villor, men jag tror det är relativt begränsat. När barnen flyttar ut kan det bli för stort, vid en skilsmässa har du kanske inte råd, och så vidare. Samtidigt så vill många barnfamiljer ha sitt lilla egna krypin. Någonstans där barnen kan gå ut och leka. Då är radhus och villor det allra lämpligaste. Sveriges Television rapporterar här om en stor brand i nya radhus.

Dags att bygga nytt

Jag skulle gärna vilja bo i radhus, och tror att det är en bra lösning för många familjer och även ensamstående. De är snabba att bygga, speciellt om du väljer färdiga lösningar. Då kan du få upp ett helt fält med radhus på snabb tid. Vägar och stigar måste vara färdiga, och sedan är det bara att plantera lite grönt. Det tar alltid en viss tid innan ett område känns invant, du måste bo där ett tag innan det blir riktigt fint.

Känslan av att ha sin egen lilla plätt här på jorden kan vara oslagbar. Om du har bra grannar blir det naturligtvis bättre, det är likadant oavsett var du bor. Men radhusen är relativt avskilda så du det är nästan som att ha sitt eget lilla hus. Vissa områden satsar på lekplatser och andra gemensamma områden, och då blir det ännu mer attraktivt.

Ju mer du kan vara med under processen då huset byggs, desto bättre är det. En del vill ju ha stora, luftiga rum medan andra är mer intresserade av att få flera små rum. Om du planerar att ha många barn kan den senare lösningen vara den allra bästa. Helt klart vill jag ha ett gästrum i alla fall. Där jag kan ha mitt hemmakontor, en motionscykel och annat som kan behövas. Plus en skön bäddsoffa så mina gäster kan stänga dörren om sig.

Bygga nytt radhus?

Så om jag fick chansen att vara med och bygga mitt eget radhus skulle jag säga ja med en gång. Fast om det är väl byggt och planerat så gör det ingenting om jag köper det helt färdigt. För det blir i alla fall mitt hus, med den så viktiga uteplatsen, där jag nästan kan göra vad jag vill. Var du bor är viktigt, du ska trivas i vardagen. Så välj noga

Du gillar kanske också...