Därför bör man aldrig slarva med testautomation

Det verkar så lätt nu för tiden med datorer och digitalisering. Men bakom varje liten funktion ligger det timmar av arbete och tankeverksamhet. Samt flera olika sorters test. För innan du kan släppa ett system eller program så måste du vara säker på att det fungerar. Det samma gäller olika tilltag inom företaget. Du kan inte bara hoppas på det bästa utan det gäller att vara fullkomligt säker på att något är bra.

Testautomation kan förekomma på flera olika sätt. Det finns nivåer för hur du testar. Tanken är att till sist ha ett grepp om hur en riktig person skulle reagera i vissa situationer. Användare som kommer till dina sidor måste ha en bra upplevelse. Det ska vara enkelt och smidigt att beställa, hitta information eller vad du än har för syfte med sajten. För att kunna uppnå detta är det bäst att först testa det hela.

Ett viktigt yrke

Med alla dessa nya sätt att arbeta har även yrkesvalet för både unga och gamla förändrats. För de som har möjlighet att redan från gymnasieskolan komma in på dessa banor kan det vara lättare. Men samtidigt så kan du alltid bygga på dina kunskaper med en kurs eller kortare vidareutbildningar. Många företag skickar faktiskt sina anställda på dessa utbildningar för att ha kunnig personal på plats. Du kan klicka här för att läsa mer om testautomatiserare.

Det viktiga är att inte försumma denna del av företagets verksamhet. Här har du chansen att utnyttja de redskap som finns tillgängliga. Inte bara internet och datorer, men även programmerare och utvecklare som kan skräddarsy dina lösningar. Du skulle naturligtvis kunna klara dig med mindre. Men när det nu finns möjlighet att verkligen utnyttja dina resurser till max är det vist att använda sig av dem. Konsultbolag1.se har all information du behöver veta.

 

Olika sätt att utvecklas på

Den datoriserade världen är dynamisk och mycket intressant. Hela tiden kommer det upp nya lösningar och möjligheter. Vartefter som utvecklingen går framåt så förändras sättet att arbeta på, och det som var populärt igår kan ibland kännas förhistoriskt. Men det grundläggande målet är alltid det samma. Du vill att företaget ska gå framåt. Alla har begränsat med resurser och en budget att följa. Det spelar ingen roll om den ligger på 10 000 kronor eller 500 miljoner. Vad du har ska inte slösas med utan utnyttjas på rätt sätt.

För att detta ska fungera måste du hela tiden testa. Om och om igen måste lösningarna analyseras och godkännas. Om testautomation när man utvecklar agilt kan du läsa i den här artikel i TechWorld. Här om någonsin så kan testen vara avgörande. För när du jobbar agilt kan ofta den ursprungliga tanken förändras flera gånger om. I varje steg på vägen så görs en utvärdering och ofta även justeringar. Ifall du inte testar vet du inte om det kommer att fungera. Så enkelt kan det faktiskt vara ibland.

Viktigt med alla tester

Vissa operationer eller uppgifter är enkla. Du gör en sak och är då säker på att något kommer att hända. Men när det handlar om datasystem och webbsidor så är det inte alls lika enkelt. Det finns flera olika faktorer som du måste inkludera i dina beräkningar. För att underlätta denna process så kan du testa mycket automatiskt. Då simuleras de egentliga förhållandena och du kan se vad resultatet blir i olika situationer. Eftersom samma program används kan du bara förändra en liten detalj i taget för att mäta resultatet.

TechWorld skriver i en artikel om vikten av att inte slarva med testautomation. På många sätt är det en av basingredienserna för att lyckas. Men det är inte helt vattentätt eftersom du aldrig exakt kan förutsäga hur en person kommer att reagera. Den mänskliga faktorn finns alltid där. Detta är dock ingen anledning till att försumma testen. Genom att göra dessa så effektiva och precisa som möjligt kan du spara både tid och pengar. Trots att det kostar en del med testautomation så är det väl värt investeringen.

Det behövs fler testautomatiserare

En del som jobbat med systemutveckling och sedan bytt till testning känner att de har ett större grepp om helheten. Som utvecklare har du ofta din egen lilla del att jobba med, och du förväntas göra underverk med den. En bra systemutvecklare kan också komma upp med fantastiska lösningar, och många trivs med detta jobb. För en testare så handlar det mer om att tänka som användaren, att sätta sig in i hur de tänker och agerar.

Computer Sweden skriver i en artikel om hur testautomatiserare är ett framtidsyrke. Beroende på hur företaget jobbar så kan det innebära nya utmaningar varje dag. Dels så gäller det att skapa programslingor som testar alla de olika funktionerna. För detta krävs det en hel del teknisk kunskap. Men du får också ofta utföra manuella tester. Att helt enkelt sitta och provköra systemet. Detta kan ibland bli lite monotont, men är en viktig del av slutresultatet

Hela tiden så gäller det att hitta problemen på ett tidigt stadium så att de kan lösas. När klienten sitter där och klickar ska allt flyta på perfekt. Det rätta systemet eller funktionen kan göra underverk när det gäller att nå ut till kunderna. Därför är ofta testautomatiserare nyckelpersoner. De kan fungera som en brygga mellan kunderna och företaget, en sorts tolk av de olika åsikterna.

Från tanke till slutprodukt

Att utveckla ett system som fungerar är en lång process. Genom att satsa på de rätta verktygen kan du göra den mer effektiv och även kostbesparande. En utbildning för testautomatiserare kan vara början till det hela. Det finns så många olika sätt att utveckla och testa på. Ofta innebär det ett kontinuerligt samarbete där nya funktioner måste testas och justeras. Hela tiden gäller det att ha en öppen kommunikation och villighet att anpassa sig till verkligheten. Det kan se riktigt bra ut på papper, men om det inte fungerar under test så kan det kräva en del mer arbete.

Det är alltså viktigt att aldrig slarva med testautomation. Istället bör detta få en allt mer uttalad plats inom företaget. Du kan välja att satsa på en eller flera medarbetare genom att skicka dem på kurs. Att ha någon som känner till verksamheten och redan kan mycket om systemutveckling är en bra grund. Ett alternativ är naturligtvis att anställa de som redan har kunskapen inom testning. Att låta dem ta sig an projekten och lära sig mer om företaget vartefter. Det viktiga är att aldrig försumma vikten av att testa ett system om och om igen, så att slutprodukten är så perfekt som möjligt.

Du gillar kanske också...