Därför är digitalt ledarskap en viktig del av ledarskapsutbildningen

Som ledare gäller det att hänga med i utvecklingen inom flera olika områden eftersom man trots allt är den som ska visa vägen för andra människor på företaget. Av naturliga orsaker är det också så att mycket av denna utveckling sker digitalt. Framtiden ser också ut som att den kommer att handla om det digitala i allt större grad.

Att driva företag innebär att du hela tiden måste ta olika beslut och det kan handla om allt från små saker till större. Vissa av besluten har liten effekt på företagets framtid medan andra kan vara avgörande för hur företaget tar sig framåt. Det gäller att lära sig hela tiden och en ledarskapsutbildning hjälper dig att utvecklas såväl inom ditt jobb som privat. Ofta är din arbetsgivare beredd att ge dig en sådan kurs och du har en viss rätt att lägga in åtminstone en sådan kurs då och då för dig själv även om du är det högsta hönset på företaget. Fördelarna med att gå en ledarskapskurs även om man är erfaren ledare är många.

Fördelar med en ledarskapskurs

  • Du får chansen att stiga utanför din komfortzon och istället fokusera på nya saker. Till och med du som varit ledare länge kan dra nytta av att få nya perspektiv. Det skadar helt enkelt aldrig att våga låta sig själv utmanas vare sig det handlar om en kurs eller något helt annat.
  • Du får möjlighet att nätverka. På kursen finns andra ledare, vem vet kanske hittar du din nästa affärspartner där du minst anar det. De som går kursen är alla lika nyfikna som du så chansen är stor att du ska hitta människor som du kommer att interagera med.

En stor del av alla affärer sker numera på nätet och därför är digitalt ledarskap en viktig del av ledarskapsutbildningen. Ibland vill man kunna involvera hela företaget i digital utveckling och där kommer gamification in i bilden. Fenomenet gamification är numera populärt bland företag i Sverige såväl som i utlandet och är ett fantastiskt sätt att låta alla utvecklas och utmana sig själva.

Ledarskapsutbildning i media

I media skriver man ofta om ledarskap eftersom det är samhällets stora ledare som gör skillnad för många.  Dagens Samhälle rapporterar här om hur ledarskapsutbildning bidrar till en bättre verksamhet och detta är en artikel för den som funderar på om en utbildning i ledarskap verkligen är något man bör satsa på. Att läsa är alltid ett bra sätt att se vad som passar en själv och det liv man lever.

Sydsvenskan skriver i en artikel om hur även unga har nytta av en ledarskapsutbildning och denna artikel är för dig som är ung och hungrig på mer eller för dig som är arbetsgivare och vill ge en ung medarbetare chansen att få utvecklas på riktigt. Det många behöver är ju faktiskt en äldre kollega som kan råda en och ge en tips på vägen om man har en dröm om att bli ledare och chef i framtiden.

Det är viktigt att framtidens ledarskapsutbildningar fokuserar på att utbilda digitala ledare. Läs mer på den här sidan i Dagens Industri och bilda dig en uppfattning om vad du tycker själv. Framtiden är online och därför är digitalt ledarskap en viktig del av ledarskapsutbildningen. Att hänga med är extra viktigt för alla företagsledare som vill lyckas i sin roll vare sig det är rent arbetsmässigt eller som medmänniska och chef.

Att läsa hjälper en på vägen till att ta bra beslut, oavsett vad besluten handlar om.

Tänk på detta när du väljer ledarskapsutbildning

  • Be den som är ansvarig för ekonomin på företaget att se över hur mycket ni har råd att lägga på en ledarskapsutbildning. I budgeten bör det naturligtvis framgå om ni är flera som ska gå kursen. Det är viktigt att budgeten är hållbar i längden, alla utbildningar ska vara en investering och inte en betungande post som kan äventyra företagets framtid.
  • Kolla med andra ledare som du känner om de har bra tips på vilka kurser som är värda att gå på. Om du frågar människor du litar på så kan du vara trygg med alla val du gör. Du vill ju försäkra dig om att du får tillförlitliga svar. Genom att fråga människor du ser upp till på något vis kan du få ta del av deras visdom och de kurser de har gått för att komma dit de befinner sig idag.
  • Läs på nätet om du kan hitta några rekommendationer och omdömen från tidigare deltagare på alla kurser du är intresserad av. Se till att läsa flera stycken så att du försäkrar dig om att du får en balanserad bild av vad andra har tyckt. Du vill ju inte förlita dig på vad enbart en person har ansett om en viss kurs. Läs gärna på flera sajter för att vara säker på att du får många människors åsikter.
  • Samla dina frågor i en lista och mejla eller ring leverantören av kursen du vill gå på. De bör måna om alla potentiella kunder och svara dig tydligt på det du undrar över. Gör de inte det bör du fundera på om du bör välja en annan kurs istället. Det är inte värt det att vända sig till en leverantör som inte hanterar kundrelationer väl om det finns andra alternativ. Du förtjänar helt enkelt det bästa när det kommer till din egen utveckling i livet.
  • Läs sist men inte minst igenom alla villkor innan du bestämmer dig för att boka en plats på en kurs. Självklart brukar de allra flesta ha en avbokningspolicy men det bästa är att du känner till vilken den är redan innan du bokar. Då vet du precis hur du ska gå till väga om du mot förmodan inte skulle kunna gå kursen. Du vill ju inte få en tråkig överraskning i denna typ av läge utan känna dig väl förberedd om du får förhinder. Det är aldrig för sent att ställa frågor, uppkommer några nya undringar bör du med andra ord ställa dem även i detta läge.

Därför är digitalt ledarskap en viktig del av ledarskapsutbildningen

Att arbeta digitalt är naturligt för de allra flesta ledare, oavsett vilken bransch man är verksam inom. Det är dock smart att med jämna mellanrum satsa på att friska upp sina kunskaper och välja att gå en ny kurs inom ledarskap. Det finns i princip alltid möjligheter att lära sig något nytt, även om man kanske inte tror det först själv.

Livet handlar om att lära sig och därför gäller det att utmana sig själv både privat och i jobbet. Att man uppnått en viss position är inte detsamma som att man bör låta sig själv stagnera. Genom att lära så utvecklas man och detta är nyttigt i alla lägen. Man mår bra när man utvecklas och detta påverkar i sin tur inte bara dig utan även de du har runt omkring dig så som vänner och familj.

Med andra ord är det ett faktum att en kurs kan bidra med mycket positivt i livet, oavsett om det gäller ledarskap eller något helt annat. Att våga ta chansen är helt enkelt smart, oavsett vem du är.

Du gillar kanske också...