Allt du någonsin velat veta om påsken

Påsken är en av de viktigaste högtiderna i den kristna världen. Oavsett inriktning så är detta något som så gott som alla firar. Men de flesta som äter ägg och klär ut barnen till påskkärringar har inte en tanke på vad allt detta egentligen betyder. Nu för tiden så är påsk mest en trevlig vecka med aktiviteter och en chans för familjen att vara tillsammans.

Det kan dock vara intressant att få veta lite mer om ursprunget bakom vissa seder. Som med så många andra traditioner så är mycket inte exakt vad du tänkt dig. Men framför allt så är påsklovet en välkommen paus från skolans slit, och ett tillfälle för föräldrarna att ta en liten semester tillsammans med barnen.

Fira påsk som familj

Vare sig du tar själva påskhögtiden så allvarligt eller inte så tycker många det är skönt med en långhelg tillsammans med familjen. Att koka ägg och äta lunch tillsammans är avslappnande men samtidigt upplyftande. Eftersom det är en skön tid på året så passar många också på att rea bort lite. Vårsolen värmer skönt och sportlovet känns långt bort. För att inte tala om att sommaren inte kommer på ett bra tag ännu. Fira påsk i Stockholm och skapa härliga minnen tillsammans.

Det är just detta som många förknippar med högtiderna. En chans att skapa minnen tillsammans som ett par eller med barnen. Att samla familj och vänner för att prata om livet och ge varandra en kick framåt. Kanske boka in ett besök i en trevlig storstad eller stugby, och göra upp ett litet program för vistelsen. Om du väljer ett bra hotell så kommer det i sig själv att vara basen för era minnen. Något som du kanske inte gör varje månad, utan ett speciellt tillfälle. Hotel Kungsträdgården serverar lunch på sin restaurang vid kungsträdgården i centrala stan.

Påskens traditioner nu och förr

Idag finns det en del saker som de flesta bara måste ha till påsk. Ägg, både riktigt och påskägg hör till denna grupp. Gärna ett par riktigt stora påskägg som är till bredden fyllda med godis. Påskriset är en annan sak som pryder sin plats i vardagsrummet, gärna dekorerat med roliga små saker. Har du barn kanske de vill gå runt som påskkärringar och ni tar er tid att måla äggen i olika färger. Alla dessa saker har sina rötter i gamla kulturer och religioner. Expressen ger dig i en artikel allt du någonsin velat veta om påsken.

Det är kul att lära hur påskkärringar egentligen var häxor som reste till Blåkulla. Där skulle de träffa djävulen, och de flög dit på sina kvastar. Ingen tänker något närmare på detta idag när de ser alla söta små barn med sjalett på huvudet. Äggen kommer som ett naturligt sätt att avsluta den långa fastan som hölls innan påsk på den tiden då Sverige var katolskt. Det anses också vara en symbol av Jesu uppståndelse som firas på söndagen. Aftonbladet skriver i denna artikel om varför påskens traditioner ser ut som de gör.

Vikten av traditioner

De flesta tycker dock inte att det spelar någon som helst roll om vissa traditioner är katolska eller att påskgodiset inte har funnits med i bilden så länge. Återigen är det ledigheten och familjen som är fokus för påsken. Att kunna ta det lugnt tillsammans och kanske besöka en trevlig stad som Stockholm. Familjer med barn har två veckors ledighet, så det finns gott om tid att hinna med både det ena och det andra.

Därmed så kan du skapa dina egna traditioner, ungefär som många redan gjort i samband med julen. Att äta brunch tillsammans på påskafton eller se på en film varje påskdag. I vissa länder så går alla ut annandag påsk och äter lunch på restaurant. Det anses vara viktigt och något som ingen vill missa. Du måste ibland boka i god tid för att få plats på de mer populära ställena.

Men oavsett om du följer traditionerna i ditt land eller skapar egna med just din familj så ska du utnyttja påsken fullt ut. Boka gärna in hela familjen på ett trevligt hotell några dagar och var turister. Det måste inte vara i exotiska länder eller multimiljonstäder. Sverige har mycket fint att erbjuda, speciellt denna tid på året. Tillsammans kan ni utforska olika krokar och orter som det kanske annars inte finns tid till.

Påsken och dess ursprung

Många kommer ihåg Jesus och hans offer under påskhelgen, även om de inte är direkt religiöst lagda. Tidigare så spelades bara kyrkomusik på Långfredagen, en vana som nu upphört. Istället så ligger uppmärksamheten mer på familjer och vänner. Du kan skapa dina egna traditioner som involverar de du har kära, och göra saker tillsammans. Som att äta ägg, resa bort överhelgen eller helt enkelt slappa på soffan. Det viktiga är att ni alla är samlade.

Du gillar kanske också...