Därför är det viktigt med bra städrutiner  

Alla tycker om att ha det rent och fint omkring sig. kanske inte kliniskt rent, men i alla fall att det är någorlunda organiserat och städat. För att detta ska fungera krävs det rutiner. Både i hemmet och på arbetsplatsen, och allra speciellt där det finns sjuka människor. Inom vården måste det vara fritt från bakterier och annat som kan spridas mellan patienterna. Men även hemma eller på jobbet så är det skönt att veta att du kan slappna av och inte vara rädd för att bli sjuk.

Som yrke kan städning vara tillfredsställande och varierat. Du ser direkt att vad du utför gör en skillnad för de som jobbar på arbetsplatsen. Med dagens moderna utrustning och arbetsmetoder så har risken för skador och slitage minskat dramatiskt. För allt fler har städning blivit en karriär som de trivs med. Helt klart finns det stora möjligheter för personlig tillväxt inom branschen.

Hjälp när du som bäst behöver den

Allt fler väljer nu att anlita någon för att hjälpa dem i hemmet med städningen. Du kan utnyttja olika avdrag så det blir inte alls så dyrt. Och bara tanken på att komma hem till ett rent hem är tillräckligt för att kontakta dem med en gång. Du lösgör tid som kan användas till att göra något för dig själv. Så får du ju också mer energi och tid över för barnen. Men även de som kanske väljer att städa huset själva brukar i alla fall lägga över flyttstädningen på någon annan.

När du är som mest stressad och har så mycket annat att göra så är det alltid bäst att delegera. Städningen kan andra ta hand om och professionella städare gör också jobbet så mycket bättre. De vet exakt hur de ska få rent i kök och andra rum som brukar vara svåra att städa. Samtidigt så har de koll på vad husägare och mäklare brukar se efter, och följer de listor som ges. Du kan hitta snabb och smidig flyttstäd i Västerås.

För när allt är klart och du är redo att lämna över nycklarna så är det dags för inspektion. Om inte hemmet är städat i enlighet med vad som krävs kan det bli riktigt dyrt. Bra mycket mer än vad du betalar en städfirma för att göra rent. Det lönar sig alltså att tänka på detta i förväg. Låt andra sköta städningen så kan du koncentrera dig på packning och organisering av allt annat. Du hittar smidig flyttstädning i Jönköping med omnejd.

Viktigt med bra information

En del tror att det bara är att plocka upp en dammvippa och sätta igång. Men att jobba som städare kräver en hel del mer än vad många tror. För om du använder rätt produkter och utrustning så kommer jobbet inte bara att bli lättare att göra men det blir även renare. Därför så bör alla städare få tillräckligt med träning och instruktioner för hur de ska gå till väga. Ett antal städfirmor skickar sina medarbetare på kurs. Här får de lära sig både olika arbetspositioner men även hur de kan utnyttja allt de har för att det ska bli rent.

Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om hur en del kräver utbildning för dem som städar inom vården. Här är det ju ännu viktigare att rätt produkter används. För annars blir det inte så rent som det måste vara. Städning på sjukhus och andra institutioner är grunden för en god vård. Till och med barnen lär sig i skolan att de ska tvätta händerna innan de äter och efter toalettbesök. Allt för att inte sprida bakterier. Hur pass mycket viktigare är det då inte inom vården, där folk kan dö av de bakterier som finns.

Klar och tydliga rutiner

Men även om städarna vet vad de ska göra så krävs det tydliga rutiner. Allt material bör finnas på plats och alla ska veta exakt vad som krävs. För även om du städar riktigt rent i ett rum, men sedan inte skiljer åt smutsigt och rent på vagnen så kan bakterier spridas ändå. Om samma mopp används på flera olika ställen så ser det rent ut men i verkligheten så kan det vara farligt. Vestmanlands Läns Tidning skriver i en artikel om vikten av bra städrutiner.

Ibland kan det fungera att skriva ner de saker som förväntas av städpersonalen. I alla fall tills de kommit in i svängen och gör allt på rutin. Små detaljer som att ha ett plastförkläde på sig som sedan kan kastas kan göra stor skillnad. Att inte samla på sig saker på vagnen som inte hör hemma inom städningen. Skulle du hitta en kaffekopp eller något annat som någon glömt så måste den ställas någon annanstans.

Allt detta leder till en mer hygienisk arbetsplats och minskar risken för att sjukdomar sprids. Även relativt oskyldiga bakterier kan göra stor skada när det handlar om redan sjuka och svaga personer, eller spädbarn. På vissa sjukhus har till och med dödsfall orsakats på grund av dåliga städrutiner, så viktigt är det med renlighet. Ingen vill att detta ska ske så allt fler platser fokuserar nu på att ge tillräckligt med information och skapa ett säkerhetsnät så att inget liknande händer igen.

Städning en inkörsport

Vissa personer trivs med städning. De tycker det är skönt att ha en viss frihet, att gå omkring och pyssla på något sätt. Personalen på olika arbetsplatser uppskattar när det är rent och det är inte ovanligt att städaren blir en del av teamet. Men samtidigt så är det en del som gärna skulle vilja prova på något annat. Städningen är för dem en början, ett jobb som ger dem erfarenhet och träning. Men helst skulle de vilja jobba med något annat.

Det finns organisationer eller företag som jobbar med detta. De hjälper folk att komma igång i arbetslivet, för att sedan slussa dem vidare. En del riktar sig speciellt till handikappade, medan andra vill ge före detta knarkare eller kriminella en chans att lyckas här i livet. Oavsett vilken bakgrund eller förutsättning du har ska du kunna jobba med det du önskar. Detta är den filosofi som dessa organisationer drivs enligt och de har hjälpt en lång rad med personer att hitta rätt i samhället. Så ges städ-anställda möjlighet att utvecklas inom sitt jobb. Läs mer på den här sidan i Vestmanlands Läns Tidning.

För tanken är ju också att om du trivs med renhåll ska du få en chans att göra det till din karriär. För även inom denna sektion finns det olika uppgifter och positioner. Bland annat så är det stor skillnad mellan att städa på ett sjukhus, en bensinmack eller syssla med trappstädning. För en del är det roligare att vara specialiserade, medan andra trivs med en variation av uppdrag.

Satsa på bra rutiner

Det städas mycket varje dag, vilket bidrar till god hälsa och trivsel. Både hemma och professionellt så är det bra med planering och scheman. Rutiner och bra produkter är viktiga, och något som lönar sig i längden. Du tjänar på att ha bra utrustning hemma, och på jobbet är det en självklarhet. Resultatet blir en hygienisk arbetsplats eller ett rent hem. Något som alla uppskattar och behöver. Det är inte svårt att åstadkomma, och helt klart är det värt ansträngningen.

Du gillar kanske också...