Så hjälper IT-forensik dig vid en cyberattack

Idag är hela världen beroende av datorer och digital teknik. Detta har öppnat upp oanade möjligheter och skapat ett samhälle som är helt annorlunda än för bara några årtionden sedan. Men det har också lett till en alldeles särskild svag sida, där det är relativt lätt för en duktig dataexpert att ta sig in i folks system. Cyberattacker, virus och andra hot hör till det dagliga livet.

Det går inte att helt och hållet undvika dessa attacker eller försök till att förstöra det du har. Vad du istället måste göra är att skydda dig så väl som möjligt. Vidta alla de åtgärder som gör det svårt för kriminella element att ta sig in. Samtidigt finns det mycket bra hjälp att tillgå om det allra värsta skulle hända. IT-forensik är en ganska ny vetenskap men helt klart en av de som växer till sig fort och effektivt.

När olyckan är framme

Det är ju inte alltid attacker av olika slag som förstör för folk. Ibland kan det vara dina egna misstag som skapar problem, eller helt enkelt att något händer med din enhet. Det kan räcka med att du tappar en kopp kaffe på datorn, något som inte alls är så ovanligt. Eller att du klickar på radera när du egentligen menade att spara dokumentet på ett säkert ställe. De flesta känner igen sig och vet hur lätt det är att något går fel. IT forensik är en bransch som hela tiden utvecklas eftersom människan lever mer och mer av sina liv på datorer.

Den goda nyheten är att allt inte är förlorat om du skulle bli attackerad av cybertjuvar eller tappa datorn i badkaret. Det går att få tillbaka den information som du trodde var förlorad för evigt. Inte så att du ska räkna med att snabbt kunna hämta tillbaka det som raderats eller verkar vara förstört. Ibland kan det vara allt för svårt att kunna återställa alla dina fakta eller filer som du sparat. Det bästa är alltså att alltid vara försiktig men ändå veta att det finns en viss hjälp att få. Det går att rädda raderade bilder på en Mac såväl som på andra sorters datorer.

Den nya vetenskapen

Forensik har alltid varit ett spännande ämne och med tiden har det utvecklats till att omfatta en hel del. Nu har även den digitala världen blivit inkluderad, och det med eftertryck. För det är ju på nätet som det mesta sker idag. Det är här som folk handlar och säljer, arbetar och surfar runt. Det mesta är byggt på internet och digital teknik, och så gott som ingen står utanför detta. Till och med i flera utvecklade länder så har datorer och mobiltelefoner blivit normen.

Därför är det alltså inte så konstigt om det är här som de kriminella elementen kan tjäna stora pengar. Och att det är på nätet som de lägger ner en stor del av sina resurser. För om du inte är försiktig så är det ganska lätt för dessa personer att skapa stora problem. Expressen rapporterar i denna artikel om hur IT-forensik är viktigt på polisutbildningen.

För lika mycket som kriminella lägger ner på att kunna stjäla och förstöra, lika mycket satsar även regeringar och företag på att ligga steget före. Det ska vara så svårt som möjligt att ta sig in. Och om det värsta skulle hända kan polisen klara av att hitta vem som gjort brottet. Precis som med annan forensik så lämnar IT tjuvar spår efter sig. Naturligtvis är de mycket smarta och vet hur de ska sopa undan dem. Men polisens utrustning är bättre och mer avancerad vilket gör det lättare att komma fram till vem som är skyldig.

Hur du överlever en attack

Som företagare bör du sätta upp en plan för hur du ska klara dig vid cyberattacker. Men ännu viktigare nästan, hur du kan minimera risken att något sker. Vissa virus och annat skräp som finns där ute i cybervärlden är inte riktade mot något speciellt företag. Istället har de skapats för att göra skada, det spelar ingen roll var och hur. Andra är mer specifikt riktade mot ett visst företag eller person. Antingen för att skada dess rykte eller information, eller för att kunna stjäla pengar eller data. IT forensik hjälper dig vid en cyberattack. Läs mer på den här sidan i Computer Sweden.

Du har säkert hört det miljontals av gånger, men ändå verkar det som att det inte når fram till alla personer. Virusskydd och brandväggar är ett minimum, och inte kostar det så mycket att skaffa heller. Bra lösenord och användarnamn är ett annat område där du alltid blir påmind om att vara aktiv. Byt ut dem med jämna mellanrum och se till att inte använda samma lösenord till alla dina konton. Ett annat sätt att skydda dig är att betala en firma som specialiserat sig i IT-skydd. De kan till och med försöka hacka sig in i ditt system för att i god tid upptäcka de svaga sidorna.

Skydd mot cyberattacker

Med andra ord finns det en hel del du kan göra både i förväg och om det värsta skulle hända. Något annat som alltid är viktigt att arrangera är backup. Oavsett anledningen så behöver inte all din information försvinna helt och hållet. Om du lägger upp ett bra system för att backa upp alla dina viktiga filer och dokument så kan du snabbt komma åt dem senare. Mycket av detta kan läggas upp automatiskt och utan större problem. Det handlar mest om att ta tag i det och inte skjuta upp det till en annan dag.

För saker och ting händer hela tiden. I detta inslag i Sveriges Radio kan man höra om att polisens IT-forensiker har en hög arbetsbelastning. Detta visar hur viktigt det är att skydda dig mot cyberattacker. För det kan räcka med bråkdelen av en sekund för att de kriminella ska kunna förorsaka stora skador. Det lönar sig därför att ta kontakt med en specialiserad firma och se vad du kan göra för att skydda dig. Både som privatperson och företagare.

IT-forensik, en vetenskap i utveckling

Det behövs tekniker som kan det där med IT och forensik. Med en bra utbildning i botten kan den rätta personen gå långt inom detta område. Tyvärr på grund av att datorer och digitala system är känsliga och att det är vanligt med attacker. Ibland kan du inte göra något åt det och saker händer. Men det är då en forensiker kan vara till hjälp. För även om du skulle bli attackerad så finns det hopp. Det samma gäller naturligtvis om det är fråga om ett helt vanligt misstag.

Du kan alltså få tillbaka din information även om det verkar som att den blivit permanent raderad. Det går också att spåra vart den tagit vägen, om det handlar om tjuvar. Naturligtvis är det aldrig trevlig att bli utsatt för denna sorts intrång men det viktiga är alltid att gå framåt. Att rädda det som finns där, och se till att den skyldige blir fast.

Men processen börjar redan när du öppnar din dator eller mobiltelefon. Se till att ha alla de skydd som finns till hands och även att backa upp din information. Då kommer det inte att bli lika katastrofalt om du blir utsatt för en cyberattack.

Du gillar kanske också...