Allt fler satsar på grönt julbord

På 1970-talet hördes det mycket talas om den gröna vågen. Många stadsbor sålde sina lägenheter och flyttade ut på landet. De bodde under mer eller mindre primitiva förhållanden och kom närmare naturen. Idag finns det en helt annan sorts grön våg som dock är minst lika populär och utspridd. Det är naturligtvis mat och kost som har förändrats, och där allt fler väljer gröna alternativ.

För bara några årtionden sedan så upplevdes du som lite konstig om du var vegetarian. Det var inte alltid så lätt att få ordentliga rätter på restauranger runt om i världen. Idag är var och varannan person vegan eller vegetarian, och vågen har verkligen vänt. Det är inte bara trendigt utan också uppskattat att någon tar hand om sin hälsa. Även de som äter kött av olika slag satsar mer på de gröna inslagen, och det har blivit helt normalt att servera flera olika sorters mat.

Ta vara på högtiderna

Traditionellt så är alla högtider ett tillfälle att komma tillsammans för att äta något gott. Jul och nyår, midsommar, påsk, och så vidare är en möjlighet att bryta bröd tillsammans. Speciellt i tiden fram till jul så brukar det vara fullt med festligheter. På något sätt verkar folk ha ett extra behov av att komma samman på grund av mörker och kyla. De går ut med jobbet, syjuntan bastuklubben och alla andra som de brukar umgås med. Du kan äta ett härligt julbord till lunch i Stockholm.

Detta är något som blivit allt mer populärt. Istället för att lägga alla julbord till kvällen så kan du med fördel delta i det till lunch. Då blir det gärna lite lättare, mindre att dricka och därmed en sundare morgondag. Du kan också hinna med så mycket mer om en del tillställningar är på dagtid. De flesta håller på med alla förberedelser till julfirandet, och det kan också ta sin tid.

För ingen vill ju gå miste om någonting. Det är en tid med mycket festande och ledigheter att se fram emot. Kylan och mörkret känns mindre påträngande när du sitter och äter något gott tillsammans. Välj en fransk restaurang i Gamla stan om du vill ha en fantastisk upplevelse. Du kan alltid hitta tid att äta, och helst då tillsammans med goda vänner.

God mat året om

Det är ju inte bara i juletider som du kan äta god mat. Allt fler kommer tillsammans med familj och vänner ute på en restaurang, istället för att träffas i hemmet. Det måste ju inte vara så elegant och dyrt, även om det också kan vara trevligt ibland. Istället finns det många fina ställen där helt vanliga familjer har råd att gå. En trend som vuxit till sig är bruncher, men även en liten fika kan vara ett bra tillfälle att träffas.

Få saker överstiger julbordet med sin mångfald och goda mat. Här har du en samling med helt olika rätter som kommer tillsammans till en helhet. Vissa maträtter har funnits på julbordet under många år, men mycket är också nytt och fräscht. Gamla godingar görs om med moderna ingredienser och det är också flera alternativ för vegetarianer. Kristianstadsbladet skriver i denna artikel om hur en podd dedikeras helt till julbordet.

Det finns mycket att skriva om julbord och dess mat. Skinka och köttbullar kanske fortfarande hör till favoriterna, men det finns så mycket mer som hör till. Varje del av landet har sina egna specialiteter och många familjer har unika traditioner som de inte ruckar på. Vilket dock inte hindrar nya rätter från att sakta men säkert smyga sig på och ibland bli den nya favoriten. Det är egentligen riktigt intressant att se julbordets utveckling och förändringar genom årens lopp.

Sunda val på julbordet

Något som bidragit till att julbordets utbud förändrats och utvecklats är det faktum att allt fler vill ha sunda alternativ. Inte bara i vardagen, men även under festligheterna. Det har blivit ett levnadssätt som många personer trivs med. Eftersom det ofta är ett antal olika julbord på gång varje år så förstår du varför de gärna vill ha dessa alternativ inkluderade. Dagens Hälsa skriver i en artikel om hur fler svenskar kan tänka sig ett grönt julbord.

Detta är inte bara något för veganer eller de som inte äter kött. Istället har flertalet personer idag ett intresse för gröna, sundare alternativ. Smarta kockar har kommit upp med fantastiska rätter som passar alldeles utmärkt på ett julbord, men samtidigt är lika gröna som skogen. För det är ju inte bara fråga om att det ska vara sunt. De flesta är idag mycket mer öppna för nya rätter än någonsin tidigare. Så lagar du ett vegetariskt julbord. Hör mer i detta inslag från Sveriges Radio.

Nya eller förvandlade rätter

En del kockar gör allt de kan för att imitera de gamla godingarna, men med vegetariska ingredienser. Köttbullarna görs med svamp, linser, nötter eller kanske soja kött. Det går till och med att få tag på vegetarisk skinka. På detta sätt så upplevs julbordet som traditionellt, men med gröna alternativ.

Ett annat sätt är att skapa helt nya rätter som ändå passar ihop med jul och andra rätter. Många tycker ju om att äta gratänger eller ugnsbakade rätter. Janssons frestelse är ett bra exempel. Men här finns det ändå utrymme för mycket nytt, som rotfruktslådor och pastarätter. Andra komponerar olika sallader som kan ätas separat eller tillsammans med andra rätter. Du kanske vill pröva på skinka med något annat än rödkålen i år?

Ett nytt och fräscht julbord

Helt klart så trivs många med att julbordet utvecklats och blivit uppfriskat med helt nya rätter. Det är roligt att prova på, och många gånger så blir det helt fantastiska kombinationer. Nyckeln är att ha ett öppet sinne, vilket inte alltid är så lätt när det kommer till högtiderna. Det är inte ovanligt att ha ganska fasta ide’er med vad som ska ätas och när. Men när du ser lite närmare på dessa traditioner så är de inte så gamla som många tror.

Köttbullarna som en del tror funnits sedan tidernas begynnelse kom inte in på julbordet förrän på 1970-talet. Det kändes helt naturligt att inkludera dem eftersom de långt innan dess var en del av svensk kultur. Men inte allt som är traditionell mat finns ju med på julbordet. Nu för tiden så har pasta och ris nästan blivit nationalrätter. Därför är steget över till att bli en del av julbordet inte alls så stort som du skulle kunna tro.

Den gröna vågen

Hälsoexperterna är glada över att den gröna vågen fortsätter att växa till sig. Med sund kost och tillräckligt med motion kommer svenska folket att hålla sig friska. Det har också visat sig att kosten har mycket att säga för mental hälsa, som depressioner. Ju mer grönt du äter desto bättre, som en del av din balanserade kosthållning naturligtvis.

Eftersom julfirandet kommer igång redan i början av december och fortsätter till efter nyår så är det bra att det nu finns gröna alternativ på julbordet. Det är en allt för lång period om du inte håller dig någorlunda till sunda maträtter. Med detta som grund kommer din kropp bättre att klara av allt annat också. Så varva gärna traditionella rätter med de nya, grönare alternativen.

Du gillar kanske också...