Så är dina rättigheter inför semester

Beach and palm trees on Koh Pha Ngan; Thailand

Alla har behov av semester och vila. Du kanske väljer att ha en aktiv semester, antingen med sport eller genom att jobba på ditt hus. Men tanken är att du ska kunna koppla av från jobbet, att tänka på dig själv och din familj. Lagen i Sverige är generös och gynnsam, men ofta måste du själv ha koll på vilka dina rättigheter är. Inte så att alla arbetsgivare är dåliga och försöker lura dig. Långt därifrån, du kan ofta få igenom dina önskningar. Men ibland kan det vara så pass komplicerat att inte ens de vet hur de ska förhålla sig.

Dels har du kollektivavtal för anställning och semestrar. Dessa har kommit till genom flera timmars förhandlingar, i vissa fall efter år av hårt arbete och diskussioner. Sedan kan du också komma upp med privata avtal, kanske som en del av löneförmånerna. En del har till exempel flera dagars extra semester varje år istället för en högre lön. Många gånger är det inte de uppenbara fallen som skapar problem, utan när någon varit sjuk, mammaledig eller andra lite mer komplicerade situationer. Allt som går utanför det vanliga verkar bli svårt att hantera.

Skydd för de anställda

Det är inte alltid så lätt att hitta ett bra jobb. Beroende på din utbildning kan det vara större eller mindre efterfrågan. Den geografiska placeringen kan också spela en roll. I de norra delarna av landet eller glesbygden finns det inte lika många möjligheter som i närheten av de stora städerna. Uppsägning på grund av arbetsbrist sker ibland hos både stora och små företag. Det är inte så mycket du kan göra åt saken. Men därför är det viktigt att vara förberedd och skydda sig genom bland annat en inkomstförsäkring.

Om du känner till lagen är det lättare för dig att förstå vad som händer och sker. Du kan vara mer förberedd för vad som kommer upp, och ibland går det att hindra otrevliga situationer redan från början. Detta gäller till exempel semestrarna, som delvis är skyddade av lagar och avtal. Bland annat så har du rätt till extra pengar i samband med semestern. Semesterlön är ett välkommet tillskott till kassan för alla som vill kunna njuta lite extra då de är lediga.

Flera veckors ledighet

Längden på semestern är också lagstadgad. Alla har fem veckors semester, och du har rätt att ta ut fyra av dessa på sommaren. Men sedan kan mycket där omkring variera från en arbetsplats till en annan. Om ett kontor stänger under en viss period varje sommar så vill de troligtvis att de anställda tar ut sin semester då. Eller om kontoret eller arbetsplatsen måste vara bemannad hela tiden så kan inte alla vara lediga samtidigt. Ett vanligt exempel på detta är vården. Metro skriver här om dina rättigheter under semester.

Young Woman Standing on Beach

För att undvika problem ser du stora kalendrar på vissa arbetsplatser. Dessa sätts upp redan i januari och alla kan fylla i när de vill vara lediga. Ofta kan du justera din semester om du bara vet om det i förväg, men ibland är det inte möjligt. Många föräldrar, till exempel, vill kunna vara hemma med barnen när skola och dagis är stängt. Andra föredrar att spara ett par veckor till vintern eller andra tider på året. För det mesta går det att pussla ihop alla ledigheter, men ibland kan det stöta sig.

Alla behöver vara lediga

Det är viktigt att ta en paus då och då. Det är inte för inte som helgen kommer efter bara fem dagars arbetsvecka. Men någon gång ibland kan det vara bra att koppla bort jobbet helt och hållet. Med flera veckors semester är det lättare att slappna av och verkligen bli uppfriskad. En del märker att den första veckan tänker de bra mycket på sitt jobb. Men vartefter som dagarna går så blir livet utanför kontoret viktigare. Du glömmer nästan helt bort att du har ett jobb, eller oroar dig i alla fall inte för det.

För även om du har ett drömjobb så tjänar du på att koppla bort det med jämna mellanrum. Detta tillåter dig att komma tillbaka med förnyad energi och en verklig lust att ta itu med allt igen. Aftonbladet rapporterar i denna artikel om hur även sportstjärnor har rätt till semesterlön. Så oavsett om du är lagerarbetare eller fotbollsstjärna så finns det lagar och regler runt din semester. Lär dig mer om vad som gäller så missar du ingenting viktigt som du har rätt till. För att undvika konflikter är det bra att känna till dina rättigheter men även vilka skyldigheter du har i samband med din semester.

Mindre problem med öppen diskussion

Tyvärr är det lätt hänt att konflikter uppstår i samband med anställning och ledighet. Du vill ha din ledighet och det du har rätt till. Arbetsgivaren månar om att företaget ska fungera på ett lönsamt sätt. Många tiger och tar den semester de kan få för att inte sätta båten i gungning. Men ibland måste du stå upp för dina rättigheter, även om det kan löna sig att välja när och hur. Aftonbladet rapporterar i denna artikel om hur det ofta kan uppstå konflikt vid uppsägningar.

För att undvika svåra konflikter som ofta inte leder till något gott för endera parten kan det vara bra med öppen diskussion. Ta upp semester och ledighet på nästa personalmöte. Ställ gärna en fråga istället för att anklaga arbetsledningen. Målet för alla är en trivsam arbetsplats där lagar och avtal respekteras. Detta fungerar åt båda hållen, för alla har rättigheter och skyldigheter. Vissa arbetsgivare är så bra att de tillåter dig att ta ut semestern i förskott. Om du börjat på ett nytt jobb samma år så kanske du inte hunnit jobba ihop tillräckligt med semesterdagar. Men de kan låta dig vara ledig ändå under sommaren, för att sedan dra dagarna från nästa års semester.

391-6-3-viktigt-med-semester

Rätt till semester

Rent allmänt så har alla rätt till fem veckors betald semester. Fyra av dessa veckor ska du kunna ta ut under sommaren, alla i ett sträck. Men om du vill kan du också spara semesterdagar i upp till fem år. Detta kan vara praktiskt om du planerar en längre resa eller kanske vill ha en längre ledighet i samband med att du skaffar barn. I tillägg så kan vissa arbetsplatser ha sina egna regler, som du gör väl i att kolla upp redan från början.

Sedan kan du alltid förhandla dig fram till flera semesterdagar. Detta kan vara gynnsamt för både dig och företaget, så tveka inte att ta upp ämnet med din chef. Du vet aldrig vilka överenskommelser som kan bli resultatet. De flesta har insett vikten av semester och ledighet. Det är väl känt att en utvilad och nöjd medarbetare kommer att vara mer produktiv.

Många företag satsar idag stora pengar på att skapa en god atmosfär på jobbet. De tar hand om sina anställda på flera sätt och vis. Respekt för folks semester borde egentligen bara vara en del av denna trend. Men för att vara helt säker på att du får det du förtjänar och vill ha så är det bäst att hålla ett öga på vilka rättigheter du har. Speciellt viktigt om du haft en ovanlig situation under året, men överlag något som rekommenderas.

Du gillar kanske också...