Så undviker du sjukdom under ledigheten

Samhället går idag snabbare än någonsin förut och det kan för den allra lugnaste person ibland kännas som att det är svårt att hänga med. Därför är det viktigt att man tar sig tiden till att då och då slappna av och försöka att ägna sig åt något man tycker om att göra. Helt enkelt ha en plats att gå till eller ett fritidsintresse som man enbart kan njuta av.

Tyvärr är det så att många människor jobbar hårt och stressar mer än vad som är bra för hälsan. När ledigheterna sedan kommer är risken stor att man istället för att kunna njuta blir sjuk. Så undviker du sjukdom under ledigheten är något som många vill veta. Svaret är svårt att svara på direkt eftersom det beror helt på vad det är just du behöver för att må bra i grunden.

Den som upptäcker att de inte längre kan hantera sin stress eller andra problem utan hjälp kan med fördel ta den hjälp man behöver. Det är inte ovanligt, snarare mycket vanligt, att man åtminstone någon gång under sitt liv går till en psykolog eller terapeut av något slag. Caroline Kraus arbetar som psykoterapeut i Vasastan i Stockholm och är van vid att möta patienter med olika typer av problematik. Kontakta Caroline Kraus här om du vill boka tid eller har frågor att ställa innan du bestämmer dig för om du vill gå dit eller inte. Det finns många fördelar med att besöka en psykoterapeut av något slag. Vilka de är kan du läsa om här nedan.

Fördelar med att besöka en psykoterapeut

  • Du får prata med en person som kan ge ett annat perspektiv på det du känner, oavsett om du går igenom en livskris eller bara känner dig allmänt låg eller annorlunda mot hur du normalt sett känner dig.
  • Personen är utbildad till att hjälpa människor som befinner sig i sådana här situationer vilket innebär att de kan ge dig verktyg för hur du ska gå vidare framåt mot vad som förhoppningsvis är ett bättre mående än någonsin förut.
  • Du kan komma ut på andra sidan inte bara som en person som mår bättre i vardagen men också som någon som har lärt sig något nytt på vägen. Att utvecklas som människa är aldrig något dåligt och en mycket viktig anledning till varför du bör boka en tid hos en psykoterapeut om du känner att du vill göra förändringar i ditt mående.

Läs om psykisk hälsa i media

Då människan idag vet mer än någonsin förut om psyket samt att vi lever i en värld där näst intill allt är möjligt är det lätt hänt att man känner att man tappat siktet på vad vägen framåt bör vara. Detta kan orsaka ett antal olika problem. Psykologen tipsar; så undviker du att bli sjuk under ledigheten. Läs mer i denna artikeln från Expressen och låt dig inspireras till att kunna må så bra du bara kan nästa gång du har några dagar eller veckor ledigt.

Det finns också en annan aspekt av detta med att besöka något för att prata och förhoppningsvis utvecklas. Även mentalt starka idrottare kan behöva stöd av psykolog. Läs mer i den här artikeln i Expressen, den kommer garanterat att få dig att känna att du inte är ensam om du vill besöka en terapeut. Så undviker du sjukdom under ledigheten och mår bättre än någonsin förut.

Har du aldrig besökt en terapeut tidigare kan tanken på att göra det fortfarande kännas ovan, detta trots att det idag är mycket vanligt. Det finns dock ett par saker du kan göra för att försäkra dig om att du gör rätt val av terapeut och att det är ett beslut som faktiskt får dig att utvecklas.

Tips för att hitta rätt psykoterapeut

  • Börja med att se efter vilka möjligheter du har rent ekonomiskt. Om du arbetar finns det ofta möjligheter att få hjälp via din arbetsgivare. Gör upp en budget för att hålla koll på hur mycket du har möjlighet att spendera. Tänk på att det är en investering men försätt samtidigt inte dig själv i en tråkig ekonomisk situation. Be någon om hjälp med budgeten om du behöver. Tänk också på att olika psykoterapeuter har olika betalningsalternativ. Kanske finns det möjlighet att göra upp om något om du bara vågar höra efter.
  • Kolla med vänner och bekanta om de har några bra tips. Det är vanligt att ta hjälp av en terapeut idag, sannolikheten är stor att någon du känner har tips på vart du kan vända dig. Fråga någon du verkligen har respekt för så att du kan försäkra dig om att du får bra svar.
  • När du hittat en terapeut du är intresserad av att boka tid hos kan du söka på hans eller hennes namn på nätet. Då kan du få ytterligare viktig information som kan hjälpa dig att ta ett beslut kring vem du vill gå till.
  • Ställ frågor. Det handlar om din personliga hälsa. Undrar du över något ska du alltid ställa frågor i förväg. Tydliga svar gör det enklare för dig att bestämma dig för om du vill gå till en viss terapeut eller inte.
  • Se till att du förstått villkoren för de samtal du betalar för. Då riskerar du inte att bli överraskad om du mot förmodan inte skulle trivas eller något annat skulle gå fel. Det är viktigt att förstå vilka rättigheter man har även hos psykoterapeuten.

En lugnare ledighet

Så undviker du sjukdom under ledigheten är något som de allra flesta vill få svaret på. Detta är inte konstigt eftersom det ju trots allt är då man vill få chansen att ladda batterierna för att orka gå tillbaka till jobbet och den vardag som många gånger kan kännas stressig.

Genom att besöka en psykoterapeut investerar du i dig själv och din psykiska hälsa. Detta kommer garanterat att ha en god effekt även på andra delar av ditt liv och ditt mående i stort. Det är helt enkelt en investering du inte vill missa att göra för dig själv.

Du gillar kanske också...