Våga byta jobb – vi ger dig förslag på olika tillvägagångssätt 

34-6-1-nytt-jobb-vaga-byta-jobb

Det är inte alltid så lätt att bryta upp och byta jobb. Många tycker det är skrämmande, speciellt om de har en relativt trygg anställning. Därför måste du ha mycket bra anledningar till att vilja pröva på något nytt. Samt en bra anställning att gå till. Då blir det genast mindre svårt att våga förändra din situation.

Alla behöver jobba och tjäna pengar. I de flesta familjer måste båda två ha i alla fall ett deltidsjobb. Så de flesta tillbringar en ganska stor del av sin dag på arbetsplatsen. Därför är det också viktigt att ha ett jobb som man trivs med. Om lönen är bra kanske det inte behöver vara drömjobbet, men du har möjlighet att hitta även denna post om du bara tar steget fullt ut.

Kunskap är grunden

Helt klart så handlar det inte bara om att susa in på jobbet och säga upp sig. Istället ska du noga se på vilka möjligheter som finns och hur du kan uppnå dessa. Lägg upp en plan och jobba mot ett större mål. Då kommer övergången inte att bli allt för dramatisk utan det kommer att falla sig mer naturligt att bryta upp. Guiden ” hur man byter yrke mitt i livet ” är väldigt läsvärd för den som är trött på sitt jobb.

När du varje dag går till ett jobb som du inte riktigt är nöjd med så påverkar det hela din dag. Du kommer hem till familjen och är kanske på dåligt humör. Det är inte lätt att gå upp på morgonen för du känner ingen stimulans att jobba. Eftersom en person tillbringar bra många timmar på jobbet så förstår man hur pass viktigt det är att trivas.

Ibland är det inte själva arbetsuppgifterna som är tråkiga utan allt annat runt omkring. En arbetsplats förändras, folk kommer och går. Uppgifterna fördelas på nya sätt och datorer har infört rutiner som inte fanns tidigare. Du kanske är redo att gå vidare, att pröva på en ny arbetsplats eller sätt att jobba.

Olika sätt att byta jobb

En lockande anledning till att säga upp sig är när du startar eget. Tänk att slippa ha en arbetsgivare och själv kunna vara ansvarig för verksamheten. För många är detta en dröm de haft i många år, men nu är det äntligen dags att förverkliga den. Ett bra sätt att komma igång som egen är genom att samarbeta med ett redan existerande koncept.

Woman in traditional clothing with a headset

Detta kallas för franchising och innebär att du betalar för rättigheterna att använda deras namn och kanske produkter. Några av de största, mest kända kedjorna i världen bygger på franchising. McDonalds, KFC och flera andra som steg för steg tagit över sina omgivningar. Se mer på http://www.franchisetorget.se/ .

En del börjar med egen verksamhet samtidigt som de är anställda någonstans. När de sedan ser hur verksamheten tar fart så säger de upp sig. Ibland går inte detta eftersom ett nytt företag kan kräva din hela uppmärksamhet. Det gäller därför att väga fördelarna med att komma igång helhjärtat med att fortfarande ha en inkomst. Som fågelungarna som måste lära sig flyga måste du ibland bara kasta dig ut i luften.

Dags att byta jobb?

Naturligtvis så kanske det inte är bra att bara säga upp sig och hoppas på det bästa. De flesta kan inte ha ett uppehåll i sin inkomst så väldigt länge. Därför kan det vara bäst att börja söka jobb redan innan du säger upp dig. Men var då förberedd på att förklara varför du vill sluta och vad du hoppas kunna få ut av den nya anställningen. Denna fråga kommer helt säkert att komma upp på anställningsintervjun. Funderar du på vad du bör komma ihåg om du ska byta jobb? Läs allt du behöver veta i Dagens Nyheter.

Du kan förklara din situation som något positivt för det nya företaget. De kommer att få en person som är hungrig på att jobba och vill utvecklas med sin nya position. Du kanske varit uttråkad på det nuvarande jobbet och vill inget hellre än att möta utmanande situationer och finna lösningar. Allt detta måste du få fram på ditt cv eller på intervjun, för alla företag vill ha anställda som kan ge något åt verksamheten.

34-6-3-byta-jobb-soka-nytt-jobb

Satsa på din karriär eller dig själv

Det går att kombinera båda sakerna med en och samma anställning. Du kan gå vidare i din karriär och växa inom ditt yrke samtidigt som du trivs på din arbetsplats. Det måste inte vara antingen det ena eller det andra. Ibland kan detta leda till att du startar eget företag, det kan vara den bästa lösningen. Andra går in och jobbar genom bemanningsföretag, ett varierat och attraktivt sätt att arbeta.

Men det kan också innebära att du fortsätter läsa platsannonser och söker på de jobb som du tycker låter bra. Alternativt kontaktar de företag du är intresserad av direkt och ställer dig till förfogande. Mycket beror på vilken bransch du är verksam i och vilken nivå du personligen ligger på. Samt vilket behov som finns på arbetsmarknaden. Många faktorer som ska passa ihop, men vilket öppnar oanade möjligheter för dig. Om att våga ta risken att byta jobb, läs mer om varför i den här artikeln från Veckans Affärer.

Ta steget fullt ut och byt jobb

Det är som sagt ofta inte lätt att satsa på ett nytt jobb. Men det kan vara helt fantastiskt när du varje dag vaknar upp och har lust att gå till jobbet. Eller när du själv är chefen och slipper ta order av någon annan. När din fulla potential kommer fram och du kan utvecklas inom ditt yrke. Allt detta behöver inte vara en önskedröm. Ibland är det enda som behövs att du byter jobb.

Att ha kunskap om arbetsmarknaden kan göra det lättare att fatta ett beslut. Du måste se lite närmare på alla möjligheterna och väga för-och nackdelar. Sedan är det dags att ta steget fullt ut och satsa på dig själv. Ett nytt jobb med nya möjligheter och en chans att växa.

Du gillar kanske också...