Så väljer du rätt inkomstförsäkring 

117-6-1-inkomstforsakring-valja-ratt

Det är inte roligt att bli arbetslös, men idag finns det ofta en verklig risk för det. Arbetsmarknaden är inte helt stabil, och många blir varslade. Även om detta inte är något du gärna tänker på så kan det hjälpa att vara förberedd. Det är klart att det kan slå till när du som minst anar det, men du kan i alla fall klara dig någorlunda bra ekonomiskt. Den förberedelse som behövs är främst en inkomstförsäkring.

Hela tiden så uppmanas du att inte leva över dina tillgångar. Att ha en sparfond som en sorts buffert mot svåra tider. Detta är viktigt, och kan komma att behövas. Men även om du lever ett relativt sunt liv ekonomiskt så bygger alla upp sina vanor runt lönen. Har du en hög lön så bor du ofta i ett större hus och kör en något bättre bil. Det är helt normalt att investera i det man har råd med.

Vikten av en bra inkomstförsäkring

Problemet är att om du skulle bli arbetslös så ger staten dig bara en begränsad utbetalning. De har satt ett tak på hur stor ersättning du kan få och den ligger på 18 700 kronor, innan skatten är dragen. Om din inkomst redan ligger runt den nivån så har du ingenting att oroa dig för. I alla fall inte allt för mycket. ersättningen ligger på max 80% av din inkomst så det kommer ju att kännas.

Problemet blir genast större om du nu tjänar mer än detta varje månad. Många familjer skulle inte klara sig med en sådan drastisk nedskärning i inkomst. Inte för att de är slösaktiga utan helt enkelt för att de anpassat sitt liv till det de tjänar. Då kan det vara bra att ha en försäkring att falla tillbaka på. Säljarnas kan hjälpa dig med en extra inkomstförsäkring som skapar en känsla av trygghet.

En jämn livsstil

Det är inte roligt att behöva sälja huset bara för att du blir sjuk eller arbetslös. De flesta måste dra ner på någonting, men de stora sakerna kan förbli som de är. Det är just för detta som du bör planera i förväg och se till att ha en bra inkomstförsäkring. Allt detta är som ett komplement till den ersättning du redan har rätt till. Men ibland så kan det vara svårt att förstå alla siffror.  Hur räknar man ut sjuklön är en fråga som många ställer sig.

Många har redan en inkomstförsäkring inbakad i fackföreningsavgiften. Andra har tecknat den separat, men ofta genom just facket. I tillägg så finns det ett antal privata försäkringsbolag som erbjuder denna form av försäkring. Men som vanligt så är det viktigt att se på detaljerna. Alla försäkringar är nämligen inte helt likadana. Till exempel så kan antal dagar de betalas ut vara olika.

Därför ska du se på vad du kommer att få vid eventuell arbetslöshet, om du anser det vara ett tillräckligt skydd. Annars kan du ibland teckna en tilläggsförsäkring eller så är det helt enkelt dags att byta försäkringsbolag. Det viktiga är att inte lämna allt åt slumpen och hoppas på det bästa. Skydda dig själv och din familj så gott du kan från ekonomisk kris. Svenska Dagbladet rapporterar i en artikel om viktiga saker att tänka på för din inkomstförsäkring.

117-6-2-viktigt-med-inkomstforsakring

Det som är viktigt här i livet

Alla har sin egen livsstil och sådant som de tycker är viktigt. Frågan är hur mycket av detta som du kan behålla om du förlorar jobbet, eller om du blir sjuk under en längre tid. Lika gärna som du ser till att ha en bilförsäkring eller villaförsäkring så borde en inkomstförsäkring vara en del av dina planer. Som alla andra försäkringar så kostar den en slant, men det finns ganska billiga varianter. Hur mycket du betalar kan bero på hur länge den gäller och hur stor del av din nuvarande inkomst du kommer att få behålla. Aftonbladet skriver i den här artikeln om hur viktigt det är att känna till om man är inkomstförsäkrad vid arbetslöshet.

Om du är medlem i facket kan du först kontrollera om du också har en inkomstförsäkring via dem. Samt om det finns tilläggsförsäkringar som ger dig ännu större ekonomiskt skydd. Har du allt ordnat här så kan det räcka. Annars så kan du själv ta kontakt med de försäkringsbolag som erbjuder en inkomstförsäkring och teckna den helt separat. Dessa försäkringar har ofta en längre giltighetstid än de du får genom facket. Det vill säga att de betalas ut hela tiden du är arbetslös utan begränsningar. Din inkomstförsäkring kan bli räddaren i nöden – läs mer i denna artikel från Svenska Dagbladet.

Planera för framtiden

Det är inte roligt att tänka på kriser och vad som skulle kunna hända. Men samtidigt så är det onödigt att inte planera för framtiden. Egentligen så är det en del av det dagliga livet. Du sätter inte på dig säkerhetsbältet för att du förväntar en olycka. Istället så är det bara en säkerhetsåtgärd ifall något skulle ske. Det samma gäller försäkringar. Helt klart så är det bättre om du inte blir varslad. Att du får fortsätta att betala din försäkringspremie hela livet ut, och inte behöva ringa det där telefonsamtalet.

117-6-3-inkomstforsakring-flera-bra-alternativ

Men om det värsta skulle hända så kan du minska förlusterna. Det är svårt nog att bli arbetslös för de flesta. Många blir deprimerad, speciellt efter en längre tid utan jobb. Men att samtidigt behöva kämpa med sin ekonomi och kanske göra drastiska förändringar i livet är onödigt. Genom att ha en försäkring kan du istället fokusera din energi på att hitta ett nytt jobb eller vad du än vill göra. Du måste inte använda upp hela ditt sparade kapital bara för att överleva vardagen.

Att välja inkomstförsäkring

Så se över dina försäkringar och vad som kan vara bäst för dig. Har du stora lån kan det vara bra med en något utökad inkomstförsäkring, en som gäller länge och ger dig tillräckligt med pengar. Om du har en annan ekonomisk situation utan allt för stora månatliga utgifter kanske en lite mer begränsad försäkring kan räcka. De allra flesta klarar sig dock inte helt utan en inkomstförsäkring, såvida de inte är låginkomsttagare. Bra många hamnar ovanför Försäkringskassans lönetak.

Att planera för framtiden med bra försäkringar kan ge dig trygghet även idag. Du vet att familjen kommer att klara sig, om det allra värsta skulle hända. Det kan ge dig den tid som behövs att komma på fötter och hitta något nytt. Samtidigt så kan det rädda ditt sparkapital som du istället kan använda till att starta eget. Helt klart så kan en bra inkomstförsäkring göra en mycket stor skillnad om du förlorar jobbet.

Du gillar kanske också...