Tips på hur man förbättrar minnet

Det kan vara ganska genant att glömma saker, och ibland blir det riktigt illa. Man skojar om mannen som glömmer bort sin bröllopsdag men något liknande kan vara ganska allvarligt för den andra parten. Det finns till och med föräldrar som glömmer sina barn i bilen eller skolan, med katastrofala följder. Därför är det viktigt att göra vad man kan för att i alla fall ha ett normalt minne.

En del sjukdomar kan leda till lägre koncentration och svårigheter med minnet. Problem med sköldkörteln, till exempel, eller Alzheimers sjukdom är vanliga situationer som påverkar minnet. Därför ska man alltid kontakta en läkare om man märker en markant skillnad i sin förmåga att komma ihåg saker och ting. För många kan det dock bara vara fråga om stress eller kanske en något lägre allmänhälsa som ligger bakom det hela, och därmed är det lättare att göra någonting åt det.

Kosthållning och minne

Att man är vad man äter är en vanlig slogan som faktiskt har mycket sanning i sig. Ju bättre och sundare mat man äter, desto bättre fungerar kroppen. Och inte bara den fysiska delen men även minnet och inlärningsförmågorna. Genom att aktivt se till att man får i sig alla de vitaminer och mineraler som kropp och hjärna behöver kan man alltså förbättra sin förmåga att komma ihåg viktiga saker. Läs mer här om hur du kan förbättra minnet med kosttillskott och bilda dig en egen uppfattning om huruvida det är något för dig eller ej.

Sund mat, kosttillskott och tillräckligt med sömn är alla faktorer som kan påverka ens koncentration och minnesförmågor. Tillräckligt med motion som gör att syret pumpas runt i blodet är också viktigt. Med andra ord så är allt det som gör att man mår bra rent fysiskt också till nytta för ens mentala aktivitet. Till och med deprimerade personer kan må bättre genom dessa metoder, så pass grundläggande är de.

Träna upp sitt minne

Det finns också mycket man kan göra för att lära sig komma ihåg bättre. Blinda eller synskadade föds inte med en bättre förmåga att minnas, utan de tränar upp denna på grund av sina speciella behov. De samma metoder som de använder kan också en seende person dra nytta av, för att träna upp sig själv. Bland annat har man märkt att det kan hjälpa att säga saker och ting högt, eller i alla fall så att man hör orden själv. Detta ger hjärnan en chans att bearbeta informationen från flera olika vinklar, vilket också fungerar om man skriver ner saker och läser sina listor.

I denna artikel från Expressen kan man läsa fler tips på hur man förbättrar minnet. Det är verkligen intressant att se hur små detaljer kan göra så stor skillnad. En del personer lider verkligen av sin oförmåga att komma ihåg saker. De förlorar en hel del tid på att leta efter bilnycklarna och glasögonen, för att bara nämna något vardagligt och ändå mycket vanligt. Det leder till stress och ibland panik när man inte hittar viktiga papper eller glömmer bort något som man absolut skulle ha kommit ihåg. Ibland blir det också ekonomiskt belastande för de som glömmer bort att betala parkeringsavgiften eller räkningarna.

Men de allra flesta skulle kunna dra nytta av att träna upp sig lite extra. Det kanske räcker med att ta ett tillskott som gör att hjärnan blir fräschare och fungerar bättre, men detta kan man också göra i kombination med de övningar och tips som finns. Resultatet kommer att bli en smidigare vardag utan så mycket stress och ursäkter. Istället kommer man alltid att kunna ligga steget före och ha läget under kontroll.

Du gillar kanske också...