Viktigt att välja bra vinterförvaring för båten 

Sommar, sol och båtar hör ihop. Det är något som gör den varma årstiden ännu mer speciell. Många tycker om att lägga i båten tidigt på våren, så fort det är isfritt och man kan ta sig ut. Då är det dags att ladda upp för en fisketur, kanske dra upp några kilon strömming som sedan steks och äts med andakt. För hela vintern har man väntat på att få återvända till hav och sjö, att kunna åka ut med sin båt och njuta av den underbart vackra svenska naturen.

417-5-vinterforvaring-batMen innan man kommer så långt ligger det en lång vinter bakom en, och här måste man verkligen göra anordningar för att ta hand om sin båt. Dels måste den vara skyddad mot vädrets makter, det vore hemskt om det var fukt och röra i båten bara för att den inte täckts ordentligt. Men samtidigt så gäller det att skydda båten mot tjuvar, ibland stjäl de inte bara utan förstör saker också. Allt detta visar på hur viktigt det är att välja bra vinterförvaring av båten.

Skydda båten mot fukt

Alla som har båt vet hur viktigt det är att täcka över båten och skydda den mot regn och snö. På utsidan är den ju impregnerad och förberedd men de inre delarna är inte gjorda för att ständigt vara våta. Istället måste man täcka varje liten centimeter och se till att det inte finns några hål där vattnen kan sippra in. Många har funnit att krympplast är ett mycket bra alternativ, eftersom det sveper in hela båten i ett skyddande hölje. Läs mer på Nordisk Plastkrympning AB.

Just krympplast är en bra ide’ eftersom det verkligen täcker hela båten. Det fungerar ungefär som att slå gladpack runt båten och sedan krympa den till perfekt passform med en värmepistol. Plastsjoken sveper in båten och det hela hålls på plats även när stormen viner runt knutarna. Blåsten är annars en stor fiende till presenningar och båtförvaring, det räcker med att ett litet hörn är bart så kan vinden ta tag i det och tillåta regnet att komma in.

En båt är ofta en stor investering, och för många är det också en form av sommarstuga. Om något sker med båten så står man där utan möjligheter att helt och fullt kunna njuta av sommaren. Som med alla andra investeringar är det bra mycket bättre att ta hand om det man redan har än att behöva köpa nytt- något som man kanske inte ens har råd med. Bra vinterförvaring av din båt är viktigt för den som vill att båten skall bevaras i bra skick länge. När man tar hand om sin båt, förvarar den väl och regelbundet underhåller den så kan man glädjas åt den i bra många år.

Ta väl hand om båten

Det finns alltså många stora skäl till att skydda sin båt mot allt som kan hända och ske. Som med allt annat är det alltid bättre att förebygga än reparerar, för att inte tala om att se till att inget inbrott sker. En del tar hem båten och lägger upp den på tomten, då har man alltid uppsikt över den. Andra går samman med andra i båtklubben och hyr ett fält eller liknande, helst inhägnat. Ibland kan det behövas nattvakter, kanske med ett roterande schema. I denna artikel från Sydsvenskan kan man läsa om vikten av att välja riktigt bra vinterförvaring för båten.

Det är helt normalt att man måste lägga ner lite resurser på att sköta sin båt. Vare sig det handlar om en båt eller ett hus så är det ju något som måste underhållas, skyddas och tas om hand. Det man får i gengäld är dock så mycket mer än vad det kostar i tid och pengar att sköta den. Få saker är så underbara som svenska skärgårdar, och det är också ett sätt att ta sig ut till närliggande öar. Vissa platser kan bara nås med båt under de varma årstiderna, det är bara när det är riktigt kallt och fullt med is som man har en annan väg ut.

Båtar är alltså en långsiktig investering, något som bra många inte kan tänka sig att vara utan. Det är en del av deras liv och framför allt är det en viktig ingrediens för en lyckad semester. Med en båt kan man snabbt ta sig ut och komma bort från stadens föroreningar. Det är något som både gamla och unga tycker om och en utmärkt aktivitet för hela familjen. Genom att förvara sin båt på bästa sätt, året runt, så kommer den att hålla länge och inte gå sönder. En båt är något som kan gå över till nästa generation, så hållbara är de om man tar hand om dem. Därför är också vinterförvaring något att ta på allvar.

Du gillar kanske också...